Abrikozen-sinaasappeljam met lavendel en rozemarijn

Vorig jaar mocht ik een week koken voor een groep retraitegasten. Samen met mijn kookmaatje op de Franse markt zochten we de lekkerste groenten en vruchten uit. Daar op die markt bood een marktkoopman mij een abrikoos aan. Het was de lekkerste abrikoos die ik ooit gegeten had (nou hielp de ambiance waarschijnlijk ook mee). Natuurlijk namen we die ook mee naar huis. Deze week kwam ik abrikozen tegen, uit Frankrijk… Ik kon ze niet weerstaan. Thuis gekomen hapte ik verwachtingsvol in het zachte oranje vruchtje. Lekker maar dit exemplaar kon toch echt niet tippen aan de Franse ervaring. Dus maakte ik er jam van. Abrikozen-sinaasappeljam met lavendel en rozemarijn. Frankrijk in een potje.

Ingrediënten voor de abrikozen-sinaasappeljam met lavendel en rozemarijn:

  • 600 gram abrikozen
  • 1 biologische sinaasappel
  • 225 gram biologische geleisuiker met appelpectine
  • 1 flinke theelepel lavendelbloemetjes
  • 1 takje rozemarijn

Bereiding van de abrikozen-sinaasappeljam met lavendel en rozemarijn:

Was de abrikozen. Snijd ze doormidden en haal de pit eruit. Halveer de halve abrikozen. Doe de kwart abrikozen in een pan met dikke bodem.
Spoel de sinaasappel heet af en droog hem. Rasp er dan de oranje schil vanaf en doe dit bij de abrikozen. Pers de sinaasappel dan uit. Ris de naaldjes van de rozemarijn en snijd deze heel fijn. Doe een theelepel verse lavendelbloemetjes samen met de kleingesneden rozemarijn bij het abrikozen-sinaasappelrasp mengsel. Strooi vervolgens de geleisuiker over het geheel en giet als laatste het sinaasappelsap eroverheen. Zet dit een paar uur koel weg (hoe langer je het wegzet hoe beter de smaken er doorheen trekken, ik houd zelf zes uur aan). Mocht je de pan in de koelkast hebben gezet dan haal je de pan een uur voordat je het daadwerkelijk gaat koken eruit. Verwarm de pan op matig vuur en roer totdat alle suiker is opgelost. Laat het geheel dan een minuut of 10 koken totdat de abrikozen zacht genoeg zijn naar je smaak.

Zet ondertussen drie potjes (of twee potten) klaar die je van te voren goed hebt gewassen (of uitgekookt).
Als de abrikozen zacht genoeg zijn verdeel je de jam over de potten, sluit je ze goed af met een deksel en zet je ze op de kop zodat ze vacuüm trekken.

Ik bewaar zelfgemaakte jam altijd koel. Omdat er minder suiker in de jam verwerkt wordt dan regulier het geval is is de jam minder geconserveerd.

Frankrijk in een potje, heerlijk!

abrikozenjam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.