Zoals wel vaker ben ik “in strijd met mezelf”. Dualistisch. Er zijn twee kanten in mij. De ene kant is bezig met gezondheid. Ik wil graag gezond eten, ik vermijd zoveel mogelijk geraffineerde suikers, genetisch gemanipuleerde groenten, plofkippen en ander bio-industrie vlees.

Een beter milieu begint bij jezelf

Ik wil zorgdragen voor het milieu op mijn manier dus scheid ik mijn afval, koop ik mijn groenten zoveel mogelijk in het seizoen, doe ik zo veel mogelijk mijn boodschappen bij de biologische winkel of boerderij en pak ik vaker de fiets (dat zou eerlijk gezegd nog wel wat vaker kunnen….). Steeds vaker lukt het me, als ik in de winkel sta met iets in mijn handen, om mezelf af te vragen of ik het echt nodig heb. Ik ben fan van de kringloopwinkel en geef liever iets weg dan dat ik het weggooi.
Wellicht bestempelen anderen mijn inspanningen als een druppel op een gloeiende plaat maar ik heb van jongs af aan geleerd dat een beter milieu bij jezelf begint en dus doe ik mijn best. Het dualistische hieraan is dat, ondanks al die inspanningen om gezondheid voor mezelf en mijn medemens te bewerkstelligen, ik ervoor heb gekozen voor plastic borsten.

Een keuze uit twee kwaden

Toen ik twee jaar geleden te horen kreeg dat ik mijn linkerborst zou moeten missen omdat die ziek was, had ik een keus. Een keuze uit twee kwaden. Verder gaan zonder borst of verder gaan met een gereconstrueerde borst. Ik koos voor het laatste, met de volle overtuiging omdat geen “echte” linkerborst meer erg was, maar helemaal geen linkerborst nog erger voelde. Ik zag mezelf al stuntelen met vulling in mijn bh of erger nog in mijn bikini. En stel je dan toch voor dat die eronderuit piept als je even niet oplet… Wellicht zou het kunnen leiden tot hilarische taferelen maar ik kon er de humor nog even niet van inzien. Ik ben nu vijf operaties verder. Achteraf gezien wist ik helemaal niet waar ik voor koos. Hoe weet je nou hoe het is om te leven zonder borst en wat weet je nou van de impact van een reconstructie? De plastisch chirurg brengt iedere keer zijn verhaal vol enthousiasme, zijn bruine ogen glimmen als hij het heeft over de volgende operatie. Het is duidelijk dat hij van zijn vak houdt. Ik heb hem nodig om door te kunnen, net als de steun van mijn man, mijn kinderen en andere lieve mensen om me heen. Nu sta ik dan voor operatie zes die eind mei gaat plaatsvinden. Ik hoop echt dat dit de laatste keer is. Het is een zwaar, soms loodzwaar proces. Ik doe het mezelf aan. Natuurlijk zou ik er mee kunnen stoppen. Maar ik ben al zo ver, het einde is in zicht. Ik ga voor die eindsprint.

Hoe tegenstrijdig het ook mag klinken, ik sta achter mijn keuze. Ik vergelijk het maar met het Chinese begrip Yin Yang; het hele universum bestaat uit twee tegengestelde elementen. Ik ook.

Pink Ribbons

Deze blog is ook te lezen op: www.gezondnu.nl

8 Comments

 1. jasna schreef:

  Myrthe je hebt het prachtig beschreven. Je blogs zijn open en eerlijk en intrigerend, nodigen uit om meer te lezen. Je verhaal is ontroerend. Je bent een mooie sterke vrouw midden in het leven, geconfronteerd met elementen die ons allen kunnen overkomen. Je laat je lange weg zien en geeft ons lezers manieren mee, om moeilijke dingen op een manier te bekijken waardoor je misschien beter om zou kunnen gaan met jezelf. Topper.. succes met hopelijk je laatste loodjes.

 2. Anne van den Ham schreef:

  Het is maar beter dat je niet weet wat je te wachten staat! De moed zou je dan ontnomen worden! Jij hebt hiervoor gekozen en bent die weg ingeslagen. De chirurg doet dit uit liefde voor die mensen die hij hiermee kan helpen. Eind mei ben je door deze fase heen en mag je het gaan loslaten omdat je de finish hebt gehaald! Ik wens je kracht en sterkte!

 3. Ruby schreef:

  De strijd ga jij aan en aan de kant allemaal mensen die jou aanmoedigen en het allerbeste wensen. Aan het einde van deze lange zware weg, bloemen en hulde aan deze power vrouw.

 4. Liselot schreef:

  En zo is het en het is jouw keuze. Ik hoop dat je straks kunt zeggen dat het voor jou de beste keuze was. X Lot

 5. Nelly schreef:

  Mooi beschreven, Myrthe!

 6. corine schreef:

  Lieve Myrthe,

  Wat goed dat je er zo over schrijft en Yin en Yang kun je het inderdaad mee vergelijken. Blijf positief want dit is goed voor jezelf , je gezin en inspireer je andere mensen ook mee. Bedankt voor je mooi beschreven artikelen. Succes met je website Corine

 7. Madelon schreef:

  Weer mooi geschreven en verwoord!! Ga zo door

 8. Bea schreef:

  Wow wederom zo mooi en eerlijk geschreven !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *