Bananencake met courgette

Vorig weekend stond ik ter gelegenheid van de ‘open moestuinroute’ met lekkers op het moestuincomplex waar ik ook een tuin heb. Ondanks dat het niet zo druk was heb ik wel hele leuke gesprekken gevoerd. Met mensen die ook een tuin overwogen, met mensen die al een moestuin hebben en met mensen die geïnteresseerd zijn in gezonde voeding. Ik had verschillende dingen gebakken met groenten. Om te laten zien dat snoepen ook verantwoord kan. Zo had ik twee soorten bietenbrownies gebakken en een bananencake met courgette.

Deze bananencake met courgette bevat wat meer ingrediënten dat dat ik normaal zou gebruiken. Maar het was gewoon allemaal nodig om tot het juiste resultaat te komen. Niet te droog, niet te vochtig, niet te zoet, niet te flauw. Een van de bezoekers zei; ‘echt precies helemaal zoals het moet zijn, heerlijk.’ Kijk en daar doe ik het dan voor. Dus bij deze het recept!

Bananencake met courgette
Ingrediënten:

  • 2 bananen
  • 100 gram volkoren speltmeel
  • 50 gram amandelmeel
  • 2 el kokosmeel
  • 50 gram rijstmeel
  • 150 gram geraspte courgette
  • 50 gram gedroogde ongezwavelde abrikozen
  • 3 eieren
  • 2 el maanzaad
  • 3 el citroensap
  • snuf zout
  • 2 el vanille essence
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • optioneel 10 gram sucranat (oersuiker)
  • 1 el appelcider azijn
  • 1 tl baksoda

Bananencake met courgette
Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht) en bekleed een cakevorm met bakpapier.

Breek dan de bananen in stukken en doe deze met de eieren en abrikozen in de kom van de keukenmachine* of sterke blender. Meng totdat er een mooi luchtig mengsel ontstaat. Voeg dan de citroensap en vanille-essence toe en laat nog even draaien. Dat mag best een paar minuten.

Doe de droge ingrediënten in een beslag kom met uitzondering van de baksoda. Rasp de courgette grof. Als er veel vocht uitkomt kun je het beste de courgette even uitknijpen. Een kleine compacte courgette geeft het beste resultaat.

Voeg vervolgens het bananenmengsel toe aan het meelmengsel en mix het door elkaar met een handmixer. Schenk er de eetlepel azijn bij en voeg de theelepel baksoda toe. Mix nog even kort door. Schep ten slotte de courgette er met een spatel luchtig doorheen.

Giet het beslag in de vorm en zet deze voor ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven.
Check tussendoor even of de cake niet te donker wordt, iedere oven is immers anders. Prik met een metalen prikker in de cake. Als deze er ‘schoon’ uitkomt is de bananen courgettecake gaar.
Goed laten afkoelen en smullen maar!

 

 

Je kunt de bananencake eventueel nog garneren met wat amandelen.

* Ik heb een hele fijne keukenmachine die ik dan ook heel vaak gebruik. Dit recept is ook te maken zonder keukenmachine, je hebt dan een sterke staafmixer nodig.  Je kunt dan de abrikozen voorweken en kleinsnijden en samen met de bananen en eieren pureren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *