E-nummers, gekweekte vissen en kiloknallers

Vertwijfeld schuifel ik door de supermarkt. Wat zullen we eten vandaag? Ik heb al wat in mijn hoofd maar zoek er nog iets bij, vlees of vis? Welke verpakking ik ook lees, steeds is daar die twijfel. Het zijn gekweekte vissen, kunstmatig gekleurde garnalen, kaasburgers vol E-nummers, de biologische kip is onvindbaar en naar de kiloknallers kijk ik überhaupt niet.

Hoe meer ik me verdiep in voedsel, hoe meer vragen het bij me oproept. Is biologisch van de super wel echt biologisch? En biologisch uit de biologische supermarkt? Ik twijfel toch altijd wel weer als ik de bio paprika uit Spanje zie liggen. De regelgeving wat betreft de bio keurmerken blijken in de omringende landen namelijk heel anders te zijn dan in Nederland.

Van mijn omgeving hoor ik regelmatig: “Je moet er niet in doorslaan hoor.” Eerder mompelde ik dan nog iets van; “Nee, natuurlijk niet, ik doe gewoon wat onderzoek.”

Inmiddels stel ik de volgende vraag na deze opmerking: “ Wat is doorslaan?”.

Ik heb maar 1 lijf, ik heb twee kinderen die ik gezond groot wil brengen en een partner waar ik goed voor wil zorgen. We hebben een wereld waar we zuinig op moeten zijn. Wat is dan doorslaan?

Bewustwording

Er worden ruiten ingeslagen om honden te bevrijden uit bloedhete auto’s en we vinden de eigenaar van de viervoeter in kwestie dan een ongelooflijke sukkel. Ondertussen eten we wel varkens die zo opgehokt zitten in megastallen dat ze tijdens de warmte bezwijken van de hitte. Nog nooit iemand een stalruitje in zien tikken tijdens een hittegolf… Misschien zijn er nu mensen die vinden dat ik behoorlijk aan het doorslaan ben maar ik noem het liever “bewustwording”.

We eten niet zoveel vlees maar als ik vlees koop dan is het biologisch vlees. De vis die ik het liefst eet is met de hand gevangen door mijn liefde of heeft in ieder geval een MSC keurmerk. Groente halen we meestal bij de plaatselijke biologische boerderij of uit de eigen tuin. Dat wil niet zeggen dat ik nooit tropisch fruit uit Verweggistan eet of een patatje bij het frietkot haal. Af en toe wordt er gezondigd, maar dan wel bewust.

BioBudget

Een boek waar ik persoonlijk heel blij van word is: BioBudget, Meer met minder. Eindelijk helderheid over het verschil tussen biologische en reguliere voeding !

Wist je dat in biologische spinazie bijna twee keer meer calcium zit en dat het een dikke tachtig procent meer ijzer dan niet-biospinazie bevat? Bij biosla is dat ijzergehalte wel 516 (!) keer meer dan gewone sla. Deze en nog veel meer wetenswaardigheden vind je in het handzame (duurzaam gedrukte) boek. Buiten de interessante informatie bevat het ook kweektips, handige overzichten en lekkere recepten die te doen zijn. Iedereen die vind dat ik “doorsla” raad ik aan dit boek eens te lezen. Voor iedereen die nieuwsgierig is, op zoek naar antwoorden over het nut van biologisch eten of zich gewoon wil laten inspireren is dit een “mustread”. Maar goed, dat is mijn mening 😉

biobudget

Dit review is ook gepubliceerd op: www.gezondnu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *