Bonensalade met borlottibonen

Al een paar jaar hebben we borlottibonen in de moestuin. Ik ben gek op de nootachtige smaak van deze bonen. Dit jaar worden de meeste gedroogd maar natuurlijk plukte ik er ook wat vers. Die gingen in deze bonensalade met borlottibonen.

Je kent ze misschien wel als kievitsbonen omdat de ongekookte bonen qua tekening wel wat weg hebben van kievitseieren. Alleen de kleur is anders. Helaas verdwijnt de kleur bij het koken van de boon naar beige. Een soort van toverbonen ūüėČ Van oorsprong komen ze uit Italie (zoals de naam al doet vermoeden) en worden ze gebruikt in minestronesoep.
In de winkel zijn bijna geen verse borlottibonen te kook, wel gedroogd. Je kunt daarom in dit recept ook droge bonen gebruiken. Peulvruchten zijn rijk aan plantaardige eiwitten en in combinatie met noten en zaden een goede vleesvervanger.

borlettibonen

Ingredi√ęnten voor de bonensalade met borlottibonen:

voor de salade:

  • 150 gram (verse) borlottibonen
  • 125 gram (diepvries) tuinerwtjes
  • 250 gram sperziebonen
  • halve krop rode sla
  • paar handjes veldsla (zakje biologische veldsla)
  • 2 tomaten
  • 1 sjalot
  • handje zonnebloempitten
  • halve komkommer
  • handje pompoenpitten

Voor de dressing:

  • theelepel bonenkruid en/of oregano
  • 5 + 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • klein teentje knoflook
  • 2 eetlepels appelciderazijn
  • 1 flinke theelepel mosterd
  • wat vers gemalen peper

Bereiding van de bonensalade met borlottibonen:

Haal de sperziebonen af en kook ze in een minut of 10 beetgaar in een beetje water met wat zout.
Giet dan de bonen af en meng ze met twee lepel olijfolie en het bonenkruid. Zet weg tot gebruik.

Kook dan de verse borlettibonen in ruim water zonder zout in ongeveer een half uur gaar. Je kunt ook bonen uit blik of gedroogde bonen gebruiken.

Als je gedroogde bonen gebruikt is het een ander verhaal. Week dan de bonen een paar uur (of een hele nacht) in koud water. Ververs het water een keer halverwege. Zet ze na het weken op met een ruime hoeveelheid koud water zonder zout en laat ze in ongeveer een uur gaarkoken. Als je zout zou toevoegen aan het kookwater worden de bonen schilletjes taai en ze barsten. Wel kun je na het koken wat zout toevoegen aan het water en de bonen daar even in laten staan.

Was ondertussen de sla, scheur in stukken, snijd de tomaten in blokjes en doe hetzelfde met de halve komkommer. Pel de sjalot en halveer deze. Snijd dan de helften in dunne ringetjes.

Rooster de pitten in een droge koekenpan.

Meng voor de dressing de azijn met de mosterd en het fijngehakte teentje knoflook  en druppel er vervolgens olijfolie bij terwijl je het geheel goed mengt met een kleine garde (of vork).

Blancheer de tuinerwtjes kort als de borlettibonen bijna gaar zijn.

Doe de nog warme borlettibonen samen met de tuinerwtjes in een kom en meng hier de dressing door.

Maak vervolgens de salade op door alle groenten op een schaal te leggen en te bestrooien met de pitten.
Eventueel nog bestrooien met wat zout en peper.

Deze salade lijkt misschien wat bewerkelijk maar je kunt deze salade ook maken van restjes bonen. Of juist meer koken zodat je de bonen (bijvoorbeeld de borletti) de volgende dag kunt gebruiken in een soep.

bonensalade close

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *