Carobe cake zonder suiker , puur genieten

Tijdens de eerste les van mijn opleiding natuurvoeding bracht de docent iets lekkers mee. Een carobecake. Het was een mooie introductie op alles wat we nog zouden gaan ontdekken tijdens de opleiding. Hij had het recept uit een boeken van de verplichte literatuurlijst. Nou had ik al wel carobe in de kast staan maar er nog nooit iets mee gemaakt. En nu, maanden later, heb ik mijn eigen variatie bedacht op deze lekkernij. Carobe cake zonder suiker . Het lijkt qua receptuur op een bananenbrood maar de structuur is, ondanks het gebruik van volkorenmeel, echt een cake.

Als je carobe nog niet kent zal ik eerst uitleggen wat het is. Carobe wordt gemaakt uit de peulen van de johannesbroodboom. De zaden in de peulen worden gebruikt om bindmiddel van te maken, dat ken je misschien wel. Om carobe te maken worden de peulen klein gemaakt, geroosterd en vermalen tot poeder. Wat je dan krijgt is iets dat lijkt op cacaopoeder. Maar het bevat minder vet en geen theobromine (de ‘oppepper’ in cacao, verwant aan cafeïne). Verder heeft het een licht zoete smaak. Ook al smaakt het echt wel anders, deze eigenschappen zorgen er wel voor dat het een mooie vervanger van cacao is. Met name voor kinderen, en mensen die last hebben van stress.

Carobe is verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel.

Carobe cake zonder suiker
Ingrediënten:

  • 150 gram volkoren speltmeel
  • 50 gram amandelmeel
  • 3 rijpe bananen
  • 50 gram dadels
  • 3 eieren
  • 100 gram roomboter
  • 1 eetlepel vanille essence*
  • 4 el carobe
  • 1 tl kaneel
  • snufje zout
  • 1 el appelciderazijn
  • 1 tl baking soda
  • wat extra boter om de vorm in te vetten

Carobe cake zonder suiker
Bereiding:

Verwarm allereerst de oven voor op 140 graden (hetelucht).

Ik maakte de cake in een tulbandvorm maar je kunt er natuurlijk ook een cakeblik of springvorm voor gebruiken. Vet de vorm in met roomboter of bekleed je vorm met bakpapier.
Snijd de roomboter in stukjes en ontdoe de dadels van hun pit.

Pel de bananen en doe ze samen met de eieren in de mengkom van je keukenmachine. Je kunt de bananen ook eerst pureren en vervolgen samen met de mixer luchtig kloppen. Voeg vervolgens de dadels toe (deze kun je ook eerst fijn snijden en vervolgens fijnmalen met een staafmixer). Voeg dan de vanille-essence toe en de stukjes boter. Klop het geheel goed door totdat er een mooi egaal mengsel in ontstaan.

Meng in een kom  speltmeel, amandelmeel, carobe, kaneel en het snufje zout door elkaar. Voeg daar het vloeibare mengel aan toe en mix goed door. Wanneer het een egaal beslag is geworden voeg je een eetlepel appelazijn toe en een theelepel bakingsoda. Mix nog even kort door en spatel het beslag vervolgens in de bakvorm. Strijk de bovenkant glad en schuif de vorm in de voorverwarmde oven.

Bak de carobe cake zonder suiker voor ongeveer 45 minuten totdat deze gaar is ( dit kan per oven verschillen). Je kunt de gaarheid controleren door er met een houten sa­té­prik­ker in te prikken. Als deze er ‘droog’ uitkomt is de cake gaar.

Laat de cake vervolgens afkoelen en verwijder dan de vorm.
Een klein beetje warm is de cake ook erg lekker.

*Vanille essence maak ik door een opengesneden (biologisch) vanille stokje in een glazen flesje te doen en dat te vullen met wodka. Na ongeveer een week is de essence al lekker om te gebruiken. De alcohol vervliegt tijdens het bakproces. Uiteraard kun je de essence ook vervangen door vanillepoeder.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *