Chilisaus zonder kunstmatige toevoegingen

Chilisaus zonder kunstmatige toevoegingen maak je super makkelijk zelf. Als je kijkt naar de ingrediënten lijst van de meeste kant-en-klaar sauzen is deze vaak eindeloos en bevat deze veel moeilijke woorden. Dat is meestal niet zo’n goed teken.  Het fijne van zelf maken is dat je precies weet wat erin zit en dat je het kunt aanpassen aan je eigen smaak. Nu is zoonlief gek op pittig en hij houdt dan ook van loempiasaus bij zijn nasi of loempia net als de andere man des huizes. Deze chilisaus zonder kunstmatige toevoegingen is helemaal goedgekeurd door het kritische testpanel.

Ingrediënten voor chilisaus zonder kunstmatige toevoegingen (1 flesje):

  • 2 rode pepers
  • 200 ml water
  • 50 ml rijststroop
  • 70 ml appelazijn
  • 1 teen knoflook
  • 1 el arrowroot
  • snufje zout
  • beetje citroenrasp

Bereiding van de chilisaus zonder kunstmatige toevoegingen:

Voor deze saus gebruik ik twee rode (Spaanse) pepers. Je kunt er natuurlijk ook meer gebruiken maar dan wordt de saus pittiger. De zaadjes in de pepers zijn de echte smaakmakers die zorgen  voor de ‘pit’.

Verwarm het water in een klein steelpannetje met de azijn, een snufje zout en de rijststroop op matig vuur. Snijd de pepers in ringetjes. Pel de knoflook en snijd deze in stukjes. Rasp wat gele schil van een citroen. Doe dit ook in het pannetje. Laat het geheel een paar minuten zachtjes koken (echt maar kort een minuut of drie). Meng in een kommetje een eetlepel arrowroot met anderhalve eetlepel water tot een papje. Arrowroot (of pijlwortel) is een natuurlijk bindmiddel. Je koopt het bij de natuurvoedingswinkels en het is een alternatief voor maïzena.

Meng het papje door het warme pepermengsel totdat er een meer gebonden saus ontstaat. Dit duurt ongeveer een minuutje. Niet meer laten koken. Doe vervolgens het mengsel in de kom van een staafmixer en mix je het kort door elkaar. Proef het geheel en voeg eventueel nog iets toe mocht je daar behoefte aan hebben. Giet dan helft van het mengsel in een flesje dit gaat eenvoudig met een trechtertje. Meng dan de rest nog even wat fijner met de staafmixer. Voeg dit daarna ook toe aan het flesje. Sluit het flesje en schud het geheel nog even goed door.

Klaar is je chilisaus zonder kunstmatige toevoegingen. De saus is een paar weken houdbaar in de koelkast.

chilisaus

2 Comments

  1. Yvonne schreef:

    Super! Zat ik nou net vandeweek aan te denken; onze fles is nl. bijna leeg. Toen dacht ik: weet je wat, ik ga het zelf maken. En hoe? Dat zoek ik wel even op…. Hoeft niet meer; heerlijk, het recept komt zomaar voorbij…. Dankjewel Myrthe 😆

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *