Chocolade-bananenbrood met peer

De peren zijn nu op zijn  lekkerst, vind ik dan. En peer en chocolade zijn een fantastische combinatie. Ik bakte voor LIEFKE magazine al een keer een chocoladetaart met peer. Nu had ik weer eens wat bruine bananen in de fruitmand liggen. Deze bruine bananen gaan steevast in een smoothie, een bananenbrood of in de vriezer om later ijs van te maken. Chocolade-bananenbrood met peer is mijn laatste ‘bananenbrood creatie’. Vrij van gluten omdat ik gebruik maakte van boekweit- en amandelmeel.

Verder gebruikte ik ook een eetlepel psylliumvezels. Deze vezels worden soms als voedingssupplement gebruikt, ze zorgen namelijk voor een snellere en langere verzadiging. Maar daar gebruik ik ze niet voor, ik gebruik ze voor het feit dat ze goed binden. Als je glutenvrij bakt is het soms lastig om een samenhangend baksel te krijgen. Gluten zijn namelijk het ‘plaksel’ in bijvoorbeeld brood. Deze eigenschap hebben psylliumvezels ook. En daarbij schijnen ze ook nog gezond te zijn voor je darmen dus dat is dan ook mooi meegenomen. Je kunt ze in dit baksel ook weglaten. Ik gebruikte voor dit bananenbrood semi-gedroogde abrikozen, je kunt deze ook vervangen door dadels.

Ingrediënten voor het chocolade-bananenbrood met peer:

  • 150 gram boekweitmeel
  • 50 gram amandelmeel
  • 10 semi gedroogde abrikozen (ongezwaveld)
  • 50 gram cacao
  • 2 eieren
  • 3 (over)rijpe bananen
  • theelepel vanillepoeder
  • snufje zout
  • theelepel bakpoeder
  • eetlepel psylliumvezels (optioneel)
  • 1 peer
  • eetlepel appelazijn
  • theelepel baksoda

Bereiding van het chocolade-bananenbrood met peer:

Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht).

Pel de bananen en breek ze in stukken. Doe ze in de mengkom van een keukenmachine, blender of staafmixer. Pureer de bananen en voeg dan de in stukken gesneden abrikozen en  eieren toe.
Meng het geheel tot een schuimig geheel.

In een andere kom roer je boekweit- en amandelmeel samen met cacao, vanillepoeder, bakpoeder, snufje zout en eventueel de psylliumvezels door elkaar.

Schil de peer en verdeel deze in vieren. Haal het klokhuis eruit en snijd 3 kwarten in blokjes. Schud die door het meelmengsel heen.

Meng dan het ei-banaanmengsel door het meelmengsel heen. Dit kan je doen met een spatel of de laagste stand van de handmixer. Als laatste meng je baksoda en azijn door het mengsel. Dit zorgt ervoor dat het bananenbrood mooi gaat rijzen. Je proeft niets terug van de azijn.

Bekleed een cakevorm met bakpapier en stort het beslag hierin. Snijd de laatste kwart peer in dunne plakken en leg deze losjes op de bovenkant.

Bak het chocolade-bananenbrood met peer in ongeveer 45 minuten gaar. Controleer of het ‘brood’ gaar is met een houten saté prikker. Als deze er ‘schoon’ uitkomt wanneer je in het brood hebt geprikt is het brood gaar.

chocolade-banenebrood geheel

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *