Chocolademuffins met biet (glutenvrij)

Eerder deelde ik een recept voor chocoladetaart met courgette, hoewel er mensen waren die hun twijfels hadden bij het recept waren die twijfels als sneeuw voor de zon verdwenen nadat ze de taart hadden geproefd.
Het recept is vaak bekeken en ook al vaak gemaakt, super leuk.
Nu deel ik dan weer een recept voor een zoet tussendoortje met groente. Chocolademuffins met biet.

Bieten zijn voedzaam, zitten boordevol essentiële mineralen en vitaminen en houden de spijsvertering op gang door de vezels die ze bevatten. Bieten zuiveren en reinigen het lichaam. Op zit moment zijn er alweer verse bietjes van de volle grond (uit de ‘koude kas’). Als je niet houdt van gekookte bietjes, eet ze dan eens rauw, fijngesneden door een salade.
Maar je kunt er dus ook deze muffins mee maken, brownie-achtig lekker.
Glutenvrij en ze bevatten enkel natuurlijke suikers.

Ingrediënten voor de chocolademuffins met biet (12 stuks):

  • 1 flinke biet
  • 100 gram amandelmeel
  • 250 gram dadels
  • 75 gram cacao
  • 2 eieren
  • 200 ml gesmolten roomboter
  • snufje vanillepoeder
  • 2 el wijnsteenbakpoeder
  • snuf zout
  • 2 el kokosrasp (optioneel)
  • eventueel eetbare viooltjes ter garnering

Bereiding van de chocolademuffins met biet:

Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht).

Kook de biet in ruim water gaar (of gebruik een gekookte biet, deze voorgekookte bietjes zijn er ook biologisch en zonder toevoegingen). De kooktijd van de biet varieert nog al is mijn ervaring maar reken al gauw op 15 minuten.

Week de dadels een minuut of tien in warm water. Laat ze daarna goed uitlekken.
Smelt de roomboter in een klein pannetje en laat vervolgens weer een beetje afkoelen.

Doe de dadels met de eieren in de keukenmachine* en maal de dadels fijn. Voeg dan de gesmolten boter toe en laat nog even draaien. Doe de amandelmeel,cacao, zout, snuf vanillepoeder, wijnsteenbakpoeder en eventueel de kokosrasp in een kom en roer door elkaar.

Schil de biet en snijd deze in stukjes. Voeg deze toe aan het dadel, ei en boter mengsel en laat het geheel draaien totdat ook de biet opgenomen is in het mengsel. Schep dan dit mengsel in de kom bij de droge ingrediënten en meng het geheel goed door.

Zet 12 (papieren) vormpjes in een muffinvorm en vul deze met het beslag.
Zet de vorm in de oven en bak de muffins in ongeveer 15-20 minuten gaar.
Je kunt de gaarheid testen door er een houten prikker in te steken, als deze er ‘droog’ uit komt zijn de muffins gaar.

Serveer ze met een eetbaar viooltje als finishing toch.

Muffin met biet

* Je kunt ook een staafmixer gebruiken. Dit is wat meer werk maar zeker wel te doen!

2 Comments

  1. Myrthe schreef:

    Zou ik zeker doen, echt heerlijk!

  2. aisha schreef:

    Erg ongebruikelijk moet ik eerlijk zeggen, maar ik zie het steeds meer, groente verwerkt in zoetigheid. Misschien moet ik me er maar eens aan wagen, het kan nooit kwaad iets nieuws te proberen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.