Daslook pesto, gezonde voorjaarsgroente

Dicht bij waar ik woon staan op het ogenblik velden vol daslook. Het is vlak bij mijn moestuin dus ik kom er regelmatig langs. De meeste planten staan naast een pad waar ook regelmatig honden worden uitgelaten. Maar er is ook een plek wat dieper in het bos waar je limbodansend onder de takken door moet en hier en daar een hink-stap-sprong moet doen om er te komen. Daar plukte ik (geheel tegen de regels in, sorry) een bosje daslook. Thuis gekomen waste ik de blaadjes met zorg en maakte er overheerlijke pesto van. Daslook pesto heeft wat mij betreft geen knoflook nodig, de verse blaadjes zijn pittig genoeg van zichzelf, het is niet voor niets familie. Dat proef je direct.
Daslook groeit ook goed op een schaduw plekje in je tuin, je snapt waar ik het volgend jaar pluk.

Je kunt van daslook ook dit lekker hapje maken of deze gezonde groene soep.

Ingrediënten voor daslook pesto (2 potjes):

  • een bosje daslook (+/- 100 gram)
  • 250 ml goede kwaliteit olijfolie
  • 75 gram gemengde pitten (zonnebloem, pompoen en pijnboom)
  • 50 gram pittige harde geitenkaas
  • peper en zout

Bereiding van de daslook pesto:

Rooster de pitten kort in een droge koekenpan.
Was  de blaadjes daslook zorgvuldig. Dep ze vervolgens droog en snijd ze in grove stukken.
Rasp de kaas.

Doe dan de daslook, de pitten en de kaas in de kom van de keukenmachine of blender (met een staafmixer kan ook, snijd dan de blaadjes wat kleiner). Meng het geheel door elkaar terwijl je de olijfolie toevoegt.

Breng op smaak met wat peper en zout. Verdeel de pesto over twee potjes.
Deze pesto is heerlijk bij pasta of een salade net als traditionele pesto.

Zorg ervoor dat er altijd een laagje olie op de pesto blijft staan dan blijft het langer houdbaar.

daslook pesto close

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *