Duitse wittekoolsalade (of uit Oostenrijk ;))

In februari waren we op vakantie in Oostenrijk. Nou ben ik niet echt een fan van de Oostenrijkse keuken (die ik erg op de Duitse keuken vind lijken) maar er zijn een aantal dingen die ik wel echt heerlijk vind zoals Duitse wittekoolsalade. Thuisgekomen ben ik aan het experimenteren gegaan en het is gelukt om echt een heerlijke en simpele koolsalade te maken. Dit is het recept voor de basissalade, je kunt zelf ingrediënten toevoegen zoals bijvoorbeeld appel, rozijnen of iets anders wat je lekker lijkt in combinatie met deze witte koolsalade. Mijn eigen favoriet is de toevoeging van dille maar ook andere kruiden combineren lekker bij de koolsalade.
(Je kunt deze koolsalade natuurlijk ook maken van rode kool.)

Ingrediënten voor de Duitse wittekoolsalade:

  • Halve witte kool
  • 2 el zout
  • 1 kleine rode ui
  • 3 el biologische witte wijn azijn
  • 1 tl honing
  • 1 flinke theelepel mosterd
  • 3 el olijfolie
  • zwarte peper

Bereiding van de Duitse wittekoolsalade:

Snijd de witte kool in hele dunne reepjes (als je een mandoline hebt doe je het natuurlijk daarmee).
Doe de kool in een vergiet en bestrooi het met zout. Dan begin je met het ‘masseren’ van de kool. Je kneed het zout er doorheen, hierdoor wordt de kool soepel, vochtig en een beetje glanzend (het geeft smaak en maakt het makkelijker verteerbaar). Spoel dan de kool af met ruim koud water en laat het goed uitlekken.

Maak in een schaaltje dressing door azijn, mosterd, honing en peper met elkaar los te kloppen.
Voeg vervolgens de olie er doorheen tot een mooie egale dressing.
Pel een ui, snijd deze doormidden en snijd er vervolgens flinterdunne halve ringetjes van.
Als de kool goed is uitgelekt doe je deze in een schaal en voeg je de dressing en de ui toe.
Meng het geheel goed door elkaar. Dek af en zet koel weg.
Rauwe kool is best moeilijk verteerbaar, door het eerst te zouten en soepel te maken wordt het al makkelijker verteerbaar en door het ook nog even weg te zetten met de dressing wordt dit proces nog verder doorgezet. De zuren uit de azijn zorgen er dan voor dat het makkelijker verteerbaar wordt.

Lekker bijgerechtje!

Duitse wittekool salade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *