Gegrilde paprikasoep met kikkererwten (maaltijdsoep)

Afgelopen Valentijnsdag gingen mijn liefde en ik uit eten. Het etentje was een onderdeel van een avondje uit dat ik had gewonnen via Cinemien. Filmtheater ’t Hoogt is een monumentaal pand waarin filmhuisfilms worden vertoond. Ik vind het een super leuke locatie in de binnenstad van Utrecht. Knus, kneuterig en authentiek. Naast het theater zit Cafe ’t Hoogt, waar ik tijdens onze Valentijnsavond pittige gegrilde paprikasoep at. Het bracht me op het idee om deze gegrilde paprikasoep met kikkererwten te maken. Na het etentje zagen we de prachtige film M, een liefdesverhaal (hoe kan het ook anders op Valentijnsdag). Het was een heerlijke avond.

De soep van Cafe ‘ Hoogt maakte ik thuis iets minder pittig (dochterlief houdt niet zo van spicy). En als je helemaal niet van pittig houdt kun je de peper ook weglaten. Een andere variatie is deze winterse soep met pastinaak en paprika. Paprika is natuurlijk niet echt een wintergroente maar biologische paprika’s uit Europa zijn goed verkrijgbaar.

Ingrediënten gegrilde paprikasoep met kikkererwten :

  • 6 rode paprika’s
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 rode peper
  • 220 gram kikkererwten
  • 1 liter groentebouillon
  • eetlepel paprikapoeder
  • 2 eetlepels olijfolie
  • optioneel wat peterselie

Bereiding van de gegrilde paprikasoep:

Verwarm de oven voor op grill 200-220 graden.

Snijd de paprika’s in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de halve paprika’s hierop met de snijkant op de plaat. Gril de paprika’s 20 minuten zodat het velletje zwart geblakerd is. Haal dan de plaat uit de oven en bedek deze met aluminiumfolie.

Pel ondertussen de ui en knoflook en snijd deze fijn. Verwarm een beetje olie in een soeppan met dikke bodem. Fruit hierin de ui en knoflook glazig. Snijd een halve rode peper in stukjes en voeg die ook toe. Ontdoe de paprika’s van hun velletje en snijd ze in repen. Wanneer de ui en paprika zacht zijn voeg je de paprika’s toe. Bak heel even mee en giet dan de groentebouillon erbij. Voeg ten slotte de helft van de kikkererwten toe. Laat het geheel tien minuten koken.

Doe de rest van de kikkererwten in een schaaltje met de andere eetlepel olijfolie en een eetlepel paprikapoeder. Schud de kikkererwten om zodat ze goed bedekt raken met de olie en de paprikapoeder. Verwarm een koekenpan voor en bak hierin de kikkererwten goudbruin.

Wanneer de soep tien minuten gekookt heeft pureer je het tot een egaal geheel met behulp van een staafmixer. Schep de soep in vier kommen en garneer met de gebakken kikkererwten en optioneel met een beetje peterselie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *