Geroosterde bloemkool met tomatensalsa

Geroosterde bloemkool eten we regelmatig, de bloemkool verdeel ik in roosjes, de stronk snijd ik klein en dan mengen met kruiden en olie, vervolgens op de bakplaat in de oven en wachten maar. Deze keer roosterde ik de bloemkool in zijn geheel. Het voordeel is dat je een gerecht met een ‘wauw’ effect krijgt, het nadeel is dat de binnenkant van de bloemkool (m.n. de stronk) niet echt gaar wordt. Ik vind het namelijk lekker als de bloemkoolroosjes nog wat ‘bite’ hebben. Houd je hier niet van dan kan je de bloemkool natuurlijk langer roosteren. Of de bloemkool verdelen in roosjes. Door de combinatie van de baharat met het frisse van de salsa is het echt een verrassend gerecht deze geroosterde bloemkool met tomatensalsa.

Benodigdheden voor de geroosterde bloemkool met tomatensalsa:

  • 1 bloemkool
  • 4 el olijfolie
  • 2 tot 3 el baharat*
  • 4 tomaten
  • handje peterselie
  • 100 gram kappertjes
  • 100 gram feta
  • optioneel een drupje citroensap

Baharat is een Arabisch kruidenmengsel dat je kant en klaar kunt kopen maar ik had alles in huis om het zelf samen te stellen dus deed ik dat. Het is iets meer dan twee eetlepels, ik gebruikte alles.

Ingrediënten baharat:

  • 1/2 tl gemalen zwarte peper
  • 1/4 tl gemalen koriander
  • 1/4 tl gemalen kaneel
  • 1/4 tl gemalen kruidnagel
  • 1/3 tl gemalen komijn
  • 1/4 tl gemalen kardemom
  • 1/3 tl gemalen nootmuskaat
  • 1/2 tl paprika poeder

Bereiding van de geroosterde bloemkool met tomatensalsa:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verwijder de bladeren en de steelaanzet van de bloemkool en was hem voorzichtig. Dep daarna goed droog met keukenpapier. Leg de bloemkool op een met bakpapier bekleedde bakplaat.

Meng twee eetlepels olijfolie met de baharat. Smeer de bloemkool in met dit mengsel. Dit gaat goed met een siliconen bakkwast. Rooster de bloemkool in het midden van de oven een uur of iets langer (tot de gewenste gaarheid).

Snijd ondertussen de tomaten in kwarten en haal de pitjes eruit. Snijd ze vervolgens in blokjes. Hak de peterselie. Laat de kappertjes uitlekken. Meng de tomatenblokjes met de twee eetlepels olie, peterselie en kappertjes maar op smaak met wat peper en eventueel wat citroensap. Verkruimel de feta.

Als de bloemkool gaar is laat je hem iets afkoelen. Als je hem vast kunt houden snijd je er plakken van. Leg de plakken bloemkool op een groot bord. Je ontkomt er niet aan dat de roosjes van de zijkant vallen. Leg de roosjes naast de plakken. Verdeel de salsa over de bloemkool en bestrooi met feta.

geroosterde-bloemkool-met-tomatensalsa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *