Een glutenvrij courgettesoepje maken, hoe moeilijk kan het zijn?

Er is een etentje in het vooruitzicht en één van de dames waar ik mee ga eten heeft, buiten coeliakie, (gluten intolerantie) ook een allergie voor knoflook, peper, gist en lactose. Aan mij de uitdaging om het voorgerecht te verzorgen. De middag voor het etentje kijk ik nog eens op de verpakking van de gistvrije bouillonblokjes, geen knoflook. Tevreden lees ik verder, de lettertjes worden steeds kleiner. Kan sporen van gluten bevatten lees ik tot mijn schrik.

De speurtocht

Twee tellen later zit ik op de fiets richting natuurwinkel. Ik bekijk alle potjes, blikjes en blokjes. Glutenvrij maar met knoflook en gist. Zonder knoflook maar met gist, glutenvrij maar met melkeiwit. Kansloos dus. Ik grijp een pak Keltisch zeezout, dan moet ik het daar maar mee doen. Tegelijkertijd wordt mijn aandacht getrokken door het kruidenzout. Herbamare komt niet in aanmerking, daar zit knoflook in, dat had ik thuis al gezien. Toch stap ik even later ietwat vertwijfeld met een busje van een ander merk naar de kassa. Op de verpakking zie ik geen “verboden” ingrediënten maar ook geen melding dat het glutenvrij zou zijn. Hoopvol vraag ik aan de mevrouw bij de kassa of zij mij kan vertellen of dit product glutenvrij is. Ze kijkt me glazig aan en begint met uitgestrekte armen de verpakking te lezen (duidelijk gevalletje leesbril ontkenning, ik herken het). “Eh….dit tekentje is toch voor glutenvrij?” vraagt ze mij. Ik kijk naar het groene bio merkje dat onder het Demeter keurmerk staat.

Google weet alles

Google zal waarschijnlijk een beter raadgever zijn. Als ik thuis achter de computer kruip en de zoekterm intyp krijg ik direct mijn antwoord. Glutenvrij en lactose vrij. Geregeld! Alleen selderij is dik gedrukt. Ik lees dat het een “allergeen” is. Je kunt hier dus allergisch voor zijn maar het hoeft niet. Voor de zekerheid besluit ik navraag te doen bij de dame in kwestie. Na wat heen en weer geapp geeft ze groen licht. Ze is er zeker van dat ik het kan gebruiken. De volgende ochtend begin ik met de grote schoonmaak van de keuken. Wij zijn echte gluteneters dus er is altijd wel ergens een kruimel te vinden. Nadat de keuken is ontgluut, de broodrooster verbannen, de pan, de messen en de snijplank zijn ontsmet, ga ik aan de slag.

Sherlock Holmes van de schappen

Ik besef me dat er steeds meer mensen zijn die iedere dag speuren naar alternatieven voor gluten en lactose. Ik voel me vaak al Sherlock in de supermarkt om alle toegevoegde suikers, e-nummers en andere kunstmatige toevoegingen te omzeilen. Laat staan als je een serieuze allergie hebt. Ik doe extra mijn best om er toch een lekker soepje van te maken ondanks het incomplete recept. Als het moment daar is eet iedereen haar kommetje keurig leeg.

De volgende dag verstuur ik een berichtje: “Nog last gehad van de soep?”.
“Nee” antwoordt ze. Ik haal opgelucht adem. Missie geslaagd.

Gluten

 

Deze blog is ook verschenen op: www.Gezondnu.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *