Gevoel versus verstand

Er zijn veel plekken waar ik geluk kan ervaren en twee daarvan bezoek ik bijna wekelijks. De boekenwinkel en de bibliotheek. In de bibliotheek, omringd door zoveel woorden van allerlei verschillende schrijvers probeer ik een voorstelling te maken van de mensen die, net als ik, het gevoel hebben iets achter te willen laten. Die de behoefte hebben gehad om hun hersenspinsels aan het papier toe te vertrouwen en daarmee ook aan ons als lezer. Als ik in de boekenwinkel ben streel ik liefdevol de gladde kaften, snuif ik de geur op van drukinkt en droom ik ervan om mijn boek te zien liggen in de top tien.

Liefde voor schrijven

Sinds mijn achtste schrijf ik al verhaaltjes. Bij mijn opa en oma achter de typmachine reeg ik letters aan elkaar tot woorden terwijl zij hun middagdutje deden.
Als juf probeer ik mijn liefde voor lezen en schrijven over te brengen op mijn klas. Ondertussen droom ik over het werken bij een tijdschrift. Maar hoe kom ik daar binnen? Op mijn werk bemoei ik me met nieuwsbrieven, ik schrijf een column voor de Ouders van Nu en ben betrokken bij de schoolkrant op de school van mijn kinderen. Ik ontwikkel me van juf in het speciaal onderwijs tot leidinggevende in het middelbaar onderwijs.

En dan word ik ziek. Alles schudt op zijn grondvesten. Wat vind ik belangrijk? Waar houd ik van? Waar word ik echt gelukkig van? In dit hele proces begin ik weer met schrijven. Mijn schrijfsels deel ik op het web en ze blijven niet onopgemerkt.

Ja, ik wil!

Er volgt een magische ontmoeting met Yfke. De “Ja ik wil” is vanzelfsprekend wanneer ze mij vraagt om voor LIEFKE te schrijven. Een droom die werkelijkheid wordt. Na maanden van voorbereiding, brainstormen en ontwikkelen wordt LIEFKE in september zichtbaar. Het lijkt logisch dat ik de rol van eindredacteur op me neem. De “baas” over de tekst. Geschreven woorden, waar ik zo van houd.

Totdat er een vervelende kriebel zich in mijn buik nestelt. In eerste instantie kan ik die nog wel negeren door steeds mijn verstand te gebruiken. Maar het vervelende gevoel gaat niet weg, het wordt zelfs groter… Als ik, nu een paar weken geleden, achter de computer zit en in de weer ben met de tekst van een ander, besef ik me dat ik al zeker een week niets heb geschreven. Niet eens een stukje in mijn dagboek. Ik ben in een oud patroon verzeild geraakt, verstand versus gevoel.

Kiezen voor jezelf

Ik wil geen “baas” meer zijn, zelfs niet van teksten, ik wil schrijven. Schrijven voor LIEFKE en schrijven aan mijn boek, een bestseller die uiteraard verfilmd gaat worden (in mijn droom dan).
Het was een moeilijke beslissing maar uiteindelijk ben ik de enige die de juiste keuze voor mezelf kan maken. En dat is ook waar LIEFKE voor staat. Vind het geluk in jezelf, kies voor jou en vertrouw op je gevoel.
Anderen kunnen je helpen jouw dromen te realiseren maar de enige die jouw droom echt kan waarmaken ben je zelf.
Waar droom jij van?

Liefs,
Myrthe
dromen

Deze column is verschenen in de pre editie van LIEFKE magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *