Gevulde auberginerolletjes met tomatensaus

Een van mijn beste vriendinnen is gek op aubergines. Toen zij van de zomer bij ons was maakte ik deze gevulde auberginerolletjes met tomatensaus voor het eerst. En dus zeker niet voor het laatst want we vinden ze allemaal heerlijk! Het fijne  is ook dat je een behoorlijke hoeveelheid kan maken en het restje gewoon de volgende dag opnieuw kunt eten. Het is wel even wat werk maar zo de moeite waard.

Aubergine is niet bijzonder gezond qua vitamines maar hij bevat wel veel vezels en zorgt er voor dat voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden. Het gaat er dus om dat je deze eivormige dieppaarse groente slim combineert. Ook bevat dit gewas verschillende mineralen en antioxidanten.
Het vruchtvlees neemt makkelijk smaken op dus vullen zoals in dit recept is echt een aanrader.

Ingrediënten voor de gevulde auberginerolletjes met tomatensaus:

Voor de rolletjes:

  • 2 aubergines
  • 150 gram quinoa,bulgur,gierst mix (of 1 van de soorten)
  • 1 teentje knofook
  • handje verse basilicum
  • twee el geraspte harde geitenkaas
  • 15 olijven
  • 2 el kappertjes
  • scheutje citroensap
  • 1 ei
  • olijfolie
  • Keltisch zeezout en vers gemalen zwarte peper

Voor de tomatensaus:

  • 400 ml tomatenpasata
  • 2 teentjes knoflook
  • theelepel oregano
  • snufje zout en peper
  • eetlepel olijfolie

Ter garnering:

  • handje pijnboompitten
  • wat geraspte harde geitenkaas
  • handje basilicum blaadjes

Bereiding van de gevulde auberginerolletjes:

Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken. Bestrooi ze met een beetje zout en zet ze even weg.

Kook ondertussen de quinoa-bulgur-gierst mix volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ik kocht deze mix bij ekoplaza. Je kunt natuurlijk ook alleen quinoa, bulgur of gierst gebruiken. Boekweit of couscous is ook een optie. Wanneer het geheel gaar zet je het even opzij.

Verwarm in een pan een beetje olijfolie. Pel de knoflook en snijd deze in kleine stukjes. Fruit de knoflook zachtjes in de pan, fruit de oregano kort mee en voeg dan de tomatenpasata toe. Uiteraard kun je ook saus maken van verse tomaten. Laat de saus zachtjes een beetje inkoken.

Verwarm een grillpan of een ijzeren koekenpan (die gebruik ik zelf) op hoog vuur. Dep de aubergineplakken en besmeer ze met olijfolie. Grill ze dan om en om in de pan. Leg ze op een stapel zodat ze nog een beetje kunnen nagaren. Je kunt ook de plakken insmeren met olie en ze in de oven grillen (200 graden ongeveer 10 minuten).

Pel dan nog een teen knoflook en hak deze fijn. Hak de kappertjes en olijven ook fijn en doe vervolgens dit mengsel bij de gekookte quinoa-bulgur-gierst mix. Scheur een handje baslicumblaadjes fijn en doe deze samen met de citroensap en wat zout en peper bij het mengsel. Meng er dan het ei en de geraspte kaas doorheen.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Leg een plak gegrilde aubergine op een plank en pak een beetje van het quinoa-bulgur-gierst mengsel. Dit leg je dan op het breedste deel van de plak. Rol vervolgens de aubergine voorzichtig op. Leg de rolletjes in een braadslee of ovenschaal. Doe dit totdat de aubergineplakken allemaal gebruikt zijn en de vulling op is.

gevulde auberginerolletjes
Giet vervolgens de tomatensaus over de rolletjes en bestrooi het geheel met wat pijnboompitten en geraspte kaas. Zet de schaal voor ongeveer 15-20 minuten in de oven.

auberginerol ongaar
Bestrooi voor het opdienen nog met wat basilicumblaadjes.

Heerlijk hoofdgerecht in combinatie met een groene salade.

auberginerol

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *