Gevulde portobello’s met notengehakt en geitenkaas

Paddenstoelen worden bijna automatisch geassocieerd met herfst. Toch zijn ze het hele jaar verkrijgbaar. Ik schreef er al eerder over. Iedere zwam heeft weer zo’n zijn eigen unieke eigenschappen. Maar bovenal zijn ze heel smakelijk.  Portobello’s zijn grote kastanjechampignons. Je kunt ze perfect gebruiken om te vullen en dan te gebruiken als vleesvervanger. Net trouwens als de kleinere kastanjechampignons. Waarmee ik niet zeg dat ze dezelfde eiwitten en vitamines bevatten als vlees. Als je geen vlees eet, weinig zuivel gebruikt en ook maar heel af en toe een ei nuttigt moet je wel opletten dat je geen B12 tekort krijgt. Mensen die geen dierlijke producten eten (veganisten) doen er daarom verstandig aan een vitamine B12 supplement te gebruiken.  Gevulde Portobello’s met notengehakt en geitenkaas zijn niet veganistisch. En daardoor bevatten ze zowel dierlijke als plantaardige eiwitten.

Het is een super simpel en smakelijk gerecht. En ik vind zo’n grote gevulde paddenstoel er ook altijd wel feestelijk uitzien. Super geschikt voor een gezellig etentje en voor dat je het weet komen de feestdagen er alweer aan… Zo’n paddenstoel misstaat toch zeker niet tijdens het kerstdiner ;).

Gevulde portobello’s met notengehakt en geitenkaas  (2 stuks)
Ingrediënten:

  • 2 portobello´s
  • 100 gram geitenkaas
  • 50 gram gemengde noten
  • theelepel olijfolie
  • snuf zout en peper
  • wat verse kruiden

Gevulde portobello´s met notengehakt en geitenkaas
Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht).

Meestal zijn portobello’s schoon maar desgewenst kun je ze even afvegen met een stukje keukenpapier of even borstel met een speciaal champignonborsteltje. Was paddenstoelen nooit omdat ze zich dan volzuigen met water. Snijd vervolgens het steeltje van de portobello.
Besmeer dan de binnenkant van de portobello’s met het beetje olijfolie en bestrooi ze met een beetje zout en peper. Verdeel dan de geitenkaas in kleine stukjes over beide paddenstoelen. Hak dan de noten grof en verdeel die ook over de Portobello’s, druk een beetje in de geitenkaas zodat ze iets houvast hebben. Zet de paddenstoelen in een ovenschaal en plaats ze in de voorverwarmde oven.

Bak de portobello’s in ongeveer 15 minuten beetgaar. Ik kies voor een lagere oventemperatuur in verband met de oxidatie van de gezonde vetten in noten. Wil je een bruin kleurtje op je geitenkaas dan kan je ervoor kiezen om de laatste minuten de oventemperatuur iets te verhogen. Een bruin kleurtje ziet er mooi uit en geeft een heerlijk aroma maar bevat ook AGE’s. Dat staat voor Advanced Glycation Endproducts, verbindingen tussen suikers en eiwitten. Deze verbindingen vormen vrije radicalen en kunnen zorgen voor versnelde veroudering. Handig ezelsbruggetje, age=leeftijd. Een beetje van die AGE’s is niet zo’n probleem maar ongemerkt krijg je er vaak veel van binnen. Je kunt het (bijna) niet voorkomen als je bijvoorbeeld bakt maar daarvoor kies ik dus vaak bewust voor een lagere temperatuur.

Bestrooi als laatste de portobello’s met wat verse kruiden zoals peterselie of bieslook. Eet smakelijk!

Gevulde portobello’s met notengehakt en geitenkaas

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.