“Afgelopen twee jaar waren lezers dolenthousiast over de gezondNU-Vriendinnendagen in de tuin van A. Vogel” zo staat het event, waar ik voor ben uitgenodigd, aangekondigd.

Het klinkt veel belovend dus enthousiasmeer ik een tuinvriendin om mee te gaan. Ondanks de slechte weersvoorspellingen lijken de weergoden ons gunstig gezind. Aangekomen bij de tuin (waarvan ons hart direct een beetje sneller gaat kloppen), worden we warm verwelkomd door José en Corine.

Thee en bamboecake

Na een kopje thee en een plakje bamboecake worden we ingedeeld in het groepje Echinacea en mogen we een gelijknamige roze fiets uitzoeken voor een ritje naar het kasteel. Daar krijgen we een lezing van Sundriya Grubb over onze darmen. Na een korte cursus “poeplezen” en meer interessante wetenswaardigheden over onze buik fietsen we terug.

Tuinman Johan staat al te popelen om ons alles te vertellen over “zijn” geliefde tuin. Enthousiast schudt hij het ene na het andere gezonde weetje uit zijn mouw. Voor iedere kwaal is wel wat te vinden in de natuur. Sommige planten versterken elkaar, anderen verzwakken. In dat opzicht lijken het net mensen.

We knabbelen aan een bloem van de Oost Indische kers, bewonderen de artisjokken, het sint Janskruid en al het andere wat de tuin te bieden heeft. Johan vertelt met veel passie, humor en bevlogenheid.

Dan is het tijd voor de lunch. We doen ons tegoed aan een heerlijke biologische lunch die bestaat uit een romig mosterdsoepje, twee bruine sandwiches en een bolletje salade waarop een eetbaar bloemetje pronkt. We genieten van het eten, de omgeving en de gemoedelijke sfeer.

Op blote voeten verder

Na de maaltijd is het tijd voor het “blotevoeten pad” onder begeleiding van tuinman Joost. Het gras kriebelt, de keien masseren, de houtsnippers prikken en de kruiden verspreiden een heerlijk aroma. Maar de modder tussen mijn tenen is toch wel het meest favoriet. Het begint met een dun laagje maar voordat je het weet, waad je tot aan je knieën door de drab. Balans houden is een must.

De oudste bezoekster (80 jaar) heeft het goed bekeken, zij trotseert het pad met aan iedere arm een tuinman, liefdevol begeleiden ze haar naar de waterbron waar we onze modderige onderbenen kunnen opfrissen. Met frisse, tintelende voetjes stap ik weer in mijn schoenen.

Op naar de kruidenthee. We plukken een melange in de theetuin, ik voor een fluweelzacht keeltje en vriendinlief voor een weldadige weerstand. Terwijl we van onze zelf geoogste kruidenmengsels genieten verzuchten we dat de tijd zo snel gaat.

Met een warm hart huiswaarts

Het einde is alweer in zicht maar niet voordat we nog een veldboeket Echinacea hebben geplukt die door tuinman Johan in roze vloei wordt verpakt. We wachten totdat hij klaar is en lopen dan met hem terug naar de tuin. Zijn verhalen zijn eindeloos en een genot om naar te luisteren. Met nog wat zaadjes van de tabaksplant, een stekje venkel en een goed gevulde goodiebag lopen we terug naar de auto.

Inmiddels is het weer omgeslagen, het is fris maar dat deert niet.

We vertrekken dolenthousiast en met een warm hart huiswaarts.

Volgend jaar komen we weer !

moddervoeten

Deze blog is ook verschenen op: www.gezondnu.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *