Gezonde bountytaart ,kokos, noten en pure chocolade

Een van de leuke bijkomstigheden van mijn opleiding tot natuurvoedingsadviseur is het contact met de medestudenten. Iedere les is het weer een feest om elkaars kookopdracht te mogen proeven. En via de groepsapp wordt informatie uitgewisseld. Zo kwam er ook een recept voorbij van kokostaart. Ik kon me niet helemaal vinden in het recept maar het bracht me wel op een idee. Zo ontstond deze gezonde bountytaart . Die een regelrechte hit bleek tijdens de laatste verjaardag. En je hebt er geen oven voor nodig.

Al eerder maakte ik kennis met de vegan yoghurt van Abbot Kinneys waar ik een koude zomersoep van maakte. Deze yoghurt is nu ook verkrijgbaar in mijn woonplaats bij de natuurvoedingswinkels. Het fijne  van deze yoghurt is dat hij lekker stevig is.
Verder gebruikte ik biologische kokosmelk van fair trade original. Deze vind ik lekker romig en gebruik ik ook voor bountyballetjes.

Ik noem deze taart een gezonde bountytaart omdat de taart voornamelijk bestaat uit pure ingrediënten en in verhouding weinig suiker bevat. Uiteindelijk blijft het natuurlijk wel taart, een traktatie.

 Ingrediënten voor de gezonde bountytaart :

Voor de bodem:

  • 100 gram dadels
  • 160 gram gemengde noten
  • 1 el kokosolie
  • snufje zout

Voor de vulling:

  • 200 gram kokosyoghurt
  • 60 gram geraspte kokos
  • 270 ml kokosmelk
  • 3 blaadjes gelatine (voor vega vervangen door agar-agar)
  • 2 el ahorn siroop

Voor de topping:

  • 100 gram pure chocolade
  • 1 el kokosolie
  • wat extra geraspte kokos

Bereiding van de gezonde bountytaart:

Het bereiden van de taart is niet moeilijk, het kost alleen wel wat tijd omdat je de taart verschillende keren moet laten koelen.

Voor de bodem doe je de noten in een blender of keukenmachine samen met de dadels, kokosolie en het snufje zout. Maal het geheel totdat het een kruimelig en plakkerig geheel is geworden. Het mag in de kom nog wel uit elkaar vallen. Bekleed een springvorm (diameter 20 cm) met bakpapier en vet de rand in met een beetje kokosolie.
Stort dan de notenkruim in de vorm en druk deze goed aan met behulp van de bolle kant een lepel zodat je een egale bodem krijgt. Zet de vorm vervolgens in de koelkast.

Laat de gelatine weken in koud water. Schenk een halve deciliter kokosmelk in een klein steelpannetje. Doe de kokosyoghurt samen met de kokos, ahornsiroop en de rest van de kokosmelk in een kom. Mix even kort door. Verwarm de de kokosmelk, het is belangrijk dat je deze niet laat koken. Knijp de gelatine uit en laat het oplossen in de warme kokosmelk. Giet dan het gelatinemengsel erbij en mix kort goed door. Haal de bodem uit de koelkast en giet de vulling erin. Zet de vorm vervolgens weer terug in de koelkast. Laat de vulling een paar uur opstijven in de koeling (minimaal 3 uur).

Smelt dan de chocolade au bain marie en voeg de kokosolie toe. Meng goed door elkaar. Laat een beetje afkoelen en giet dan de chocolade over de taart. Strijk glad met een lepel en bestrooi met nog wat geraspte kokos. Laat vervolgens de chocolade hard worden.
Het snijden van de taart gaat het beste met een warm mes.
Bewaar de taart koel, mocht dat nodig zijn ;).

 

2 Comments

  1. Yvonne schreef:

    Oehhh Myrthe, dat ziet er heerlijk uit: die ga ik maken!! dankjewel voor je recept!!

    • Myrthe schreef:

      Hey Yvonne, graag gedaan natuurlijk en fijn dat je me liet weten dat de taart zo in de smaak is gevallen bij jou en je visite! Vind het altijd leuk om zulke enthousiaste reacties te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *