Groentepasta met zelfgemaakte tomatensaus (vegan)

Toen ik net begon met mijn blog besloot ik geen recepten te delen waarin vlees zit verwerkt. Eenvoudig weg omdat ik denk dat het tijd is om je vooral op de groentes te focussen en van daaruit je maaltijd  in te richten. Er zijn boeken vol geschreven over de geneeskracht van planten. En er zijn talloze onderzoeken die bewijs leveren dat mensen in de zogenaamde blauwe zones (de gebieden in de wereld waar de mensen het oudst worden) meer groente eten dan op andere plekken in de wereld. Dus deel ik graag weer een plantaardig gerecht met je.

Het is zelfs veganistisch als je er geen kaas overheen strooit. Ik maakte het op een maandag met alles wat ik in de koelkast, voorraadkast,tuin en op de fruitschaal vond.
En ik gebruikte er mijn nieuwe spiraalsnijder voor, ziet er gewoon leuk uit.
Het is geen snelle pasta maar wel heel lekker.
Groentepasta met zelfgemaakte tomatensaus!

Ingrediënten voor de groentepasta met zelfgemaakte tomatensaus:

  • 1 courgette
  • 3 winterwortels
  • 1 teen knoflook
  • 6 tomaten
  • 2 rode uien
  • halve paprika
  • 2 takjes tijm (of wat lepel gedroogde tijm)
  • 2 takjes oregano (of wat gedroogde oregano)
  • 1 takje rozemarijn (of gedroogd)
  • 300 gram volkoren (spelt) pasta
  • olijfolie
  • 2 handjes pijnboompitjes
  • zout en peper
  • wat verse basilicum
  • eventueel wat geraspte Parmezaanse kaas of edelgistvlokken (vegan)

Bereiding van de groentepasta met zelfgemaakte tomatensaus:

Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.

Snijd de tomaten doormiddel. Pel de uien en halveer deze ook. Leg dan de paprika, tomaten en ui met de bolle kant omhoog op een met bakpapier bekleed bakblik. Voeg ook de kruiden en de teen ongepelde knoflook toe. Bestrooi het geheel met wat vers gemalen peper en zout en besprenkel met olijfolie. Plaats het bakblik een half uur in de voorverwarmde oven.

Schil de wortels in maak hier met behulp van een spiraalsnijder slierten van. Je kunt natuurlijk ook de wortel in plakken snijden en vervolgens in reepjes of dit met behulp van een kaasschaaf doen. Doe de wortel in een vergiet en stoom deze boven een pan met kokend water ‘al dente’. Je kunt de wortel ook gewoon even kort koken in water maar ik vind gestoomd lekkerder.

Snijd de bovenkant en onderkant van de courgette en maak hier ook slierten van. Bestrooi de slierten met een klein beetje zout en olijfolie en zet even weg.

Breng water aan de kook in een grote pan.

Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan goudbruin.

Wanneer de groeten uit de oven klaar zijn ontvel je de tomaten en paprika en pel je de knoflook. Doe alles in een pan (ook het vocht dat vrijgekomen is tijdens het roosteren dat op de bakplaat ligt). Met een staafmixer pureer je het geheel tot een dikke tomatensaus. Maak af op smaak en warm nog even zachtjes door.

Kook de volkoren (spelt) pasta al dente en bak ondertussen de courgette kort in een koekenpan. Voeg op het laatst de wortel nog even kort toe om door te warmen. Verdeel dan de volkorenpasta met de groentepasta op het bord en schep er de saus op. Bestrooi met wat verse basilicum en pijnboompitjes (en eventueel wat kaas of edelgistvlokken).

Feestelijk vega(n)!

groentepasta met zelfgemaakte tomatensaus

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *