‘Hoe is het?’ De buurvrouw kijkt me aan. ‘Het gaat, de ene dag beter dan de andere. Maar het duurt te lang, mensen snappen het niet meer.’ Haar woorden raken me. Je bent ziek, de omgeving leeft met je mee, je krijgt een behandeling, operatie en medicijnen, de omgeving kijkt machteloos en hoopvol toe. Daarna komt er een moment dat ‘men’ verwacht dat het beter gaat. En dat gaat het ook, soms, en soms ook niet.

Soms

Soms kan je een hele dag op pad, naar een pretpark bijvoorbeeld. Of ga je naar een concert. Maar soms niet, dan lukt het je niet eens om een uurtje naar de verjaardag van die lieve vriendin te gaan, laat staan dat je een dag op school kunt doorbrengen. De dagen dat het goed gaat koester je, daar geniet je van. De dagen dat het niet gaat ben je gefrustreerd, boos of verdrietig. Je wilt de stad in, chillen met de meiden maar in plaats daarvan staat er weer een chemo te wachten. Die maakt je zo ziek dat het daglicht zelfs te veel is. Maar je weet dat het nodig is, je wilt beter worden. Dat is moeilijk en zwaar, je bent namelijk nog maar vijftien…

Kanjer

Ons dappere (ex)buurmeisje, voelde zich slecht, had vreselijk hoofdpijn en zag steeds slechter.In juni 2015 kreeg ze de diagnose, een hersentumor. Inmiddels heeft ze anderhalf jaar chemo achter de rug. En heeft ze een lange ‘kankerketting’. Ze is een kanjer, de kralen aan de ketting geven steun en overzicht maar ze had ze liever niet gehad. Hoop, wanhoop, doodziek, levenslust, kaal, een pruik, een nieuwe haardos, steun, niet naar school, wel naar school, begrip en onbegrip. Dat is waar ze allemaal mee te maken heeft.

Hallo, ik heb kanker

Ze besloot om mee te werken aan het programma: ‘Hallo, ik heb kanker*, wat vanaf 13 februari dagelijks te te zien is om 17.15 op NPO Zapp. Samen met drie andere tieners, Catherine, Daimon en Julian geeft ze een kijkje in haar leven om te laten zien hoe het is om kanker te hebben. Ze willen niets liever dan ‘normaal’ zijn en alles kunnen doen, altijd. Rachel zelf zal te zien zijn van 15 tot en met 17 februari.

Laten we met elkaar hopen dat zij  dit jaar ‘dag’ kan zeggen tegen kanker.

EO_Rachel_Print-23

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *