Havermout-bananenbrood met appeltaart smaak

Bananenbrood, het hoeveelste recept is het inmiddels dat ik hier deel? Het mag duidelijk zijn dat bananenbrood tot mijn favorieten behoort. Eigenlijk houd ik nooit precies hetzelfde recept aan. Natuurlijk gaat het om bepaalde verhoudingen maar je kunt toevoegen waar je op dat moment behoefte aan hebt. Verschillende soorten fruit of specerijen geven weer een hele andere smaak. Net als het gebruik van verschillende soorten meel. Dit keer maakte ik een havermout-bananenbrood met appeltaart smaak. Omdat het herfst is en ik een behoorlijke voorraad havermout heb ingeslagen afgelopen week. Ook gebruikte ik eiwitten in plaats van hele eieren, dit is niet perse nodig. Je kunt ook drie hele eieren nemen. Het kwam zo uit omdat ik de dooiers van de eieren had gebruikt om mayonaise van te maken.

De geur van appels en kaneel in de oven vind ik zo heerlijk ruiken. Ik bak het bananenbrood bij voorkeur ’s avonds zodat ik van de geur kan genieten terwijl ik op de bank zit met een kopje thee bij het houtvuur. En de volgende ochtend hebben we dan een lekker ontbijt.

Ingrediënten voor het havermout-bananenbrood met appeltaartsmaak:

  • 150 gram havermeel (gemalen havermout)
  • 2 appels
  • handje rozijnen
  • 3 rijpe bananen
  • 2 eiwitten
  • 1 ei
  • snufje gemberpoeder (of wat geraspte verse gember)
  • flinke theelepel kaneel
  • snufje vanillepoeder
  • theelepel bakingsoda
  • eetlepel appelcider azijn
  • snufje zout
  • optioneel wat amandelsnippers

Bereiding van het havermout-bananenbrood met appeltaart smaak:

Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht)

Klopt de eiwitten samen met het hele ei goed luchtig op (dat deed ik in de keukenmachine). Voeg dan de in stukjes gebroken rijpe banaan toe en meng totdat het een glad en luchtig geheel is.

Doe de gemalen havermout met een snufje zout in een kom.

Schil de appels en snijd anderhalve appel in kleine blokjes. Verdeel de overgebleven halve appel in twee kwarten en snijd hiervan plakjes. Die verdeel je straks over het brood ter garnering. Meng de blokjes appel met de kaneel, gember en vanillepoeder. Voeg dan ook het handje rozijnen toe aan het appelmengsel.

Mix met een staafmixer het eimengsel door het havermeel tot een egaal beslag. Doe dan een flinke theelepel bakingsoda bij het beslag en voeg ook de appelcider azijn toe. Meng kort goed door. Schep tenslotte met een spatel het appelmengsel door het beslag.

Bekleed een (brood)bakvorm met bakpapier en schep het beslag in de vorm. Verdeel de plakjes appel over de bovenkant en bestrooi eventueel nog met wat amandelschaafsel.

Bak het havermout-bananenbrood met appeltaart smaak in ongeveer 45 minuten gaar.

havermout-bananenbrood geheel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *