Interview Pink Ribbon magazine 2016

Rectificatie van het interview verschenen in Pink Ribbon magazine 2016

Myrthe Johansen, eigenaar van de blog Simplifyyourlife.nl, is getrouwd en heeft twee kinderen (15 en 12). In mei van 2013 kreeg ze de diagnose.
De behandeling: amputatie links met directe reconstructie uit de rugspier met tissue-expander.

“Ik werd zo verdrietig toen ik op internet naar foto’s van reconstructies zocht. Ik kwam alleen maar schrikbeelden tegen, terwijl het ook anders kan. Een reconstructie hoeft echt geen verminking te zijn, gelukkig had ik een kundige en enthousiaste plastisch chirurg met hart voor zijn vak. Ik ben zelf behoorlijk tevreden, alleen het deukje bovenin vind ik jammer.”

“Daar valt weinig aan te doen: je borst wordt opgevuld met lichaamseigen vet en als je afvalt, wat bij mij nogal makkelijk en ongemerkt gaat, is dat het eerste vet dat verdwijnt. Maar geluk zit niet in borsten, net als vrouwelijkheid. Dat zit in mij, dat komt van binnenuit.”

Nu is het klaar

“Op mijn twintigste kreeg ik lymfeklierkanker en ik werd bestraald, toen ik 26 was nog een keer, deze keer onderging ik chemotherapie. Ik ben al meer dan mijn halve leven met kanker bezig, ziekenhuizen zijn onderdeel van mijn dagelijks bestaan. In het voorjaar van 2013 voelde ik iets hards in mijn borst, er werd een echo gemaakt en het bleek onschuldig; een ontstoken melkklier.”

Drie keer kanker is scheepsrecht. Nu is het klaar!

“Toen ik drie maanden later een preventieve mammografie had, had ik dan ook geen slechte uitslag verwacht. Toen die wel kwam voelde ik een enorme paniek opkomen. Niet weer! Maar ik wist dat mijn lijf veel aankan, dat ik sterk ben. Ik was er immers al twee keer eerder bovenop gekomen. Bang dat ik een vierde keer kanker krijg wil ik niet zijn. Drie keer is scheepsrecht, nu is het klaar.”

Afscheid van linkerborst

“Mijn hele borst zat vol cellen die het voorstadium van een tumor waren, waarschijnlijk het resultaat van de bestraling twintig jaar geleden. Er was geen redden meer aan. Ik heb bewust afscheid genomen van mijn linkerborst, maakte er een ritueeltje van. Ik ging voor de operatie in bad, smeerde mijn hele lijf in en keek nog een keer goed naar mezelf.”

“De eerste paar dagen na de operatie durfde ik niet te kijken, ook niet als ze het verband verschoonden. Pas na een dag of vijf, toen de zuster zei dat het er echt rustig uitzag, keek ik in de spiegel. Ik weet niet of het meeviel. Het viel ook niet tegen in ieder geval.”

Genieten van het leven

“Zo’n borstreconstructie is veel ingrijpender dan ik dacht. Ik heb zes keer op de operatietafel gelegen: eerst de amputatie en het plaatsen van een tissue-expander, die mijn huid moesten oprekken voor een nieuwe borst. Het opvullen van de tissue-expander deed de plastisch chirurg tijdens het spreekuur.”

“Toen moest die vervangen worden voor een blijvende prothese, drie keer werden de contouren van mijn borst met vet uit mijn buik en heupen bijgevuld, er werd een tepelreconstructie gedaan en nog een keer om de prothese te wisselen omdat die eerste toch niet helemaal goed was.”

“Ik voel me nooit helemaal gezond, maar als ik zie wat mijn lijf heeft doorstaan vind ik mezelf wel steeds vitaler. Ik zorg goed voor mezelf en geniet van het leven. Tijdens de eerdere twee keer dat ik kanker had vond ik het lastig om erover te praten, deze keer dacht ik ‘Ik ga het anders doen, ik ga dingen delen. Open zijn’. Ik schrijf blogs, columns, deel recepten en werk aan een boek. Dat heeft me al veel positiviteit en begrip gebracht.”

definitief-gebruikte-foto-bij-interview-pr

Foto: Stef Nagel

(Dit interview is een rectificatie: wegens een aantal zeer spijtige feitelijke onjuistheden in het interview met Myrthe Johansen (42) in Pink Ribbon Magazine, plaatsen wij op VROUW.nl het juiste verhaal.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *