Interview Schrijven Magazine

Lijn met de buitenwereld

‘Als kind vond ik het heerlijk om bij mijn oma achter de typemachine te zitten en de verhalen die in mijn hoofd zaten te tikken. Toen ik een jaar of elf was schreef ik mijn eerste boekje, een avonturenverhaal. Het schrijven bleef als een rode draad door mijn leven lopen en later toen ik in het onderwijs werkzaam was, gaf ik mijn liefde voor lezen en schrijven door aan mijn leerlingen. De wens om ooit een roman te publiceren was er zeker, maar door de gang van alledag bleef het bij een idee en schreef ik met tussenpozen.’

Column

‘In 2013 werd alles anders. Voor de derde keer werd er kanker bij mij geconstateerd. Mijn wereld stond stil. De twee keren daarvoor had ik me zo snel mogelijk weer op mijn werk gestort, maar nu voelde ik dat ik dat niet meer kon, en wilde. Ik moest ruimte innemen voor mezelf, voor mijn verdriet en alles wat er gebeurd was. Vluchten in een carrière was geen optie meer. Tijdens mijn herstelperiode werd ik gevraagd voor een column op GezondNu. Het feit dat er een redactie was die op mij rekende en mij waardeerde en ik wekelijks een stuk moest afleveren, bood me houvast. Na een operatie kon ik amper staan, maar liggen met een laptop op schoot lukte. Het schrijven werd voor mij de lijn met de buitenwereld, het bracht me in contact met anderen.’

Medisch dossier

‘Door steeds meer te gaan schrijven, gingen mijn luiken open en kwam ik bij onverwerkt leed. Alsof ik door heel veel lagen ging. Ik heb me aangemeld bij de Schrijversvakschool met de intentie dat boek te gaan schrijven. Het is een behoorlijk pijnlijk proces. Ik dompel me helemaal onder en ga de diepte in. Ik heb mijn medisch dossier opgevraagd, om orde te krijgen in mijn herinneringen. Het is niet zo dat ik mijn verhaal op chronologische volgorde schrijf. Voor mij werkt het fijner om steeds een ander fragment te schrijven, al naargelang mijn gemoedstoestand op dat moment. Die flarden zullen uiteindelijk een verhaal vormen. Ik twijfel nog over de vorm. Wanneer ik vanuit een ik-personage schrijf zullen mensen denken dat het autobiografisch is en dat wil ik niet. Ik wil geen remming voelen om alles naar waarheid te schrijven en de vrijheid hebben om mijn fantasie de vrije loop te laten.’

 

Dit interview is verschenen in Schrijven Magazine jaargang 20, nummer 6. 

Journalist: Natasja Bijl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *