Januari om te janken?

De januari die ik omarmde als frisse nieuwe start, vol mooie plannen, met oneindig veel blanco bladzijden die riepen om beschreven te worden, die januari bleek confronterend vermoeiend. Hij kwam met pieken en dalen, vlindertjes van geluk en een waterval van tranen. Lag het aan de donkere dagen dat ik geen energie had? Of maakte ik me al zorgen voor de controle bij de oncoloog die voor volgende maand op de planning staat? Ik voelde me soms verdrietig, futloos en bovenal moe.

Piekeren is de verkeerde kant op schommelen

‘Je doet zoveel’, zei de een. ‘Ik zou willen dat ik een klein beetje van jouw positiviteit had’ zei de ander. ‘Je bent een sterke vrouw zei mijn lief.’ Maar zo voelde ik me helemaal niet. Mijn doorgaans positieve brein wierp mitsen en maren op. Op een avond was ik klaar met het de verkeerde kant op schommelen. Ik luchtte mijn hart bij mijn lief, huilde tranen met tuiten totdat mijn ogen dik en gezwollen waren en kroop vroeg onder de wol.

Dipmaand

Nou staat januari bekend als de ‘dipmaand’, denk aan Blue Monday, de meest deprimerende maandag van het jaar. Ik dacht terug aan vorig jaar, toen had ik ook last van moodswings in januari. De oncoloog schreef met alle liefde een receptje milde antidepressiva voor. Ik bedankte hem vriendelijk want ik weet eigenlijk best wel hoe ik zonder pil mijn dip moet bestrijden. Ik moet er alleen moeite voor doen en bij gebrek aan energie is dat soms een opgave.

Ik voel me altijd beter :

Als de zon schijnt (vitamine D), maar ook als de zon niet schijnt is een frisse neus altijd een goed idee.
Door pure chocolade te eten (fenylethylamine), nieuwe recepten uit te proberen (therapeutisch koken noem ik het wel eens gekscherend).
Of uitgebreid te badderen en me daarna van top tot teen in te smeren met een lekkere crème (Oxytocine).
Aldus een kleine greep uit mijn ‘antidip’ arsenaal.

Ziek?

Van de week zocht ik een van mijn favoriete plekken op, de bibliotheek. Daar kwam ik een vriendin tegen. ‘Hoe gaat het met je?’ vroeg ze. ‘Mwaaa’ zei ik, niet heel fit maar ook niet echt ziek. Nou vind ik ‘ziek’ een moeilijk woord. Ik vind griep ‘niet lekker’ en kanker ‘ziek’, maar dat terzijde. Prompt kreeg ik ’s avonds op de bank enorme keelpijn en toen ik ’s nachts badend in het zweet wakker werd wist ik dat ik grieperig was. Net zoals ongeveer half Nederland.

Lachen en dansen

Het laatste weekend van januari was inmiddels inzicht, wat een heel gezellig weekend had beloofd te worden. Even zag ik dat in rook opgaan. Maar met veel vitamines, dokter Vogel en paracetamol zat ik vrijdagavond in het theater ontzettend te lachen. De zaterdag verliep in ‘spaarmodus’ en zo stond ik toch ‘s avonds op de dansvloer met vrienden. Niet heel lang maar lang genoeg om het positieve gevoel van dansen met vrienden op me in te laten werken. Vandaag ben ik moe maar positief en klaar voor februari.

Dans met je hart en je voeten zullen volgen!

januari om te janken

 

 

8 Comments

 1. Liselotte schreef:

  Ik deel de mening van Ruby en hoop dat je snel weer positieve energie zult krijgen. Kop op en ik maak graag een avondje vrij om gezellig een wijntje te drinken! X

 2. Bettina schreef:

  Lieve Myrthe, wat kun je toch goed schrijven maar wat denk je van een verfrissende boswandeling met onze honden en aansluitend een lunch.Het lijkt me heerlijk je op te vrolijken.!

 3. Anne van den Ham schreef:

  Lieve Myrthe, wat beschrijf je jouw gevoel en beleving ervan weer dusdanig dat ik het bijna kan voelen! Tranen in mijn ogen maar ook weer veel bewondering! Zet hem op en jouw lief heeft gelijk; je bent een sterke vrouw! X

 4. Ruby schreef:

  Vergeet deze januari maand niet want het heeft je ook weer geleerd dat je die sterke vrouw bent, die ook een mens is, die pieken en dalen kent en deze aangaat en overwint. De angst voor je controle is heel begrijpelijk en zal blijven hoe lang het ook geleden is. Heel veel succes en februari zal hopelijk beter worden. Mijn remedie tegen een dip is, lekkere muziek op en een kookboek lezen.
  Liefs,
  Ruby

 5. Jerry schreef:

  Topper van me, kus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *