Kastanjechampignonsoep met peterselie en tijm

Er zijn van die groentes die ik eigenlijk altijd wel in huis heb waaronder uien, knoflook, wortels en kastanjechampignons. Ik vind ze namelijk heerlijk en je kunt ze veelzijdig inzetten. Even roerbakken met een uitje en knoflook voor op een boterham of door een omelet. Of wat dacht je van vullen met een beetje broodkruim, knoflook en olijfolie. Ook maak je er heerlijke vegan pastasaus mee. Kastanjechampignonsoep met peterselie en tijm is een fijn eenvoudig maar luxe soepje.

De kastanjechampignon behoort tot de familie van de paddestoelen. Paddestoelen bevatten hele belangrijke anti-oxidanten namelijk lentinaan. Lentinaan stimuleert het immuunsysteem en helpt bij de preventie van kanker. Het komt het meeste voor in oesterzwammen en kasantjechampignons. Het minst in de gewone witte champignons. Voorwaarden is wel dat je de paddestoelen niet te lang verhit anders gaat deze werkzame stof verloren. Verhit paddestoelen daarom liever niet langer dan 5 minuten.

Kastanjechampignonsoep met peterselie en tijm
Ingrediënten:

  • 500 gram kastanjechampignons
  • 2 uien
  • 60 gram roomboter
  • 1 flinke tl ghee
  • 2 tenen knoflook
  • 500 ml groentebouillon
  • 2 el fijnmeel (spelt of boekweit)
  • halve tl  gedroogde tijm (of 1 tl vers)
  • handje verse peterselie
  • 150 ml (plantaardige) room
  • wat vers gemalen peper

Kastanjechampignonsoep met peterselie en tijm
Bereiding:

Pel de ui en knoflook en snipper deze. Halveer de champignons en snijd deze vervolgens in plakjes.

Doe de roomboter in een pan met dikke boden en verwarm op zacht vuur. Voeg als de boter warm en gesmolten (mag niet bruin worden) is het meel toe. Bak het meel, dit is de basis voor je iets gebonden soep. Wanneer het meel in een paar minuten gaar gebakken is giet je er voorzichtig een beetje bouillon bij terwijl je blijft roeren. Ik gebruik zelf altijd een garde om klontjes te voorkomen. Giet steeds wat bouillon bij zodat je een egale basis hebt. Voeg op het laatst de tijm toe en dek de pan af met een deksel.

Verwarm de ghee in een koekenpan en bak hierin de ui en knoflook glazig. Voeg dan de champignons toe met wat peper en bak deze op hoog vuur een minuut of twee. Doe dan de champignons bij de basis voor je soep en voeg de tijm toe. Je kunt de soep nu even wegzetten tot verder gebruik. Of je kunt de soep even doorwarmen terwijl je er de room en peterselie aan toevoegt. Laat de soep niet meer koken.

Serveer de soep met wat verse peterselie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *