Kleurige tomatensalade met granaatappel

De eerste keer dat ik een fleurige tomatensalade maakte was voor een retraite in Frankrijk. Dat was een feestje om te doen. Dus toen ik vorige week biologische gekleurde cherrytomaatjes tegenkwam kon ik die niet laten liggen. Ook al is het nog geen tomatenseizoen toch maakte ik een tomatensalade. Met een restje granaatappelpitjes dat ik nog had staan. En een dressing van granaatappelmelasse. Kleurige tomatensalade met granaatappel.

Natuurlijk leek het niet op de salade die ik in Frankrijk maakte. Daar kochten we op de markt groene, gele, oranje en rode tomaten. Ronde, pruimvormige en de coeur de boeuf. Een typische Franse tomaat, coeur de boeuf betekent ‘ossenhart’, het is met recht een vleestomaat. Maar door verschillende kleuren tomaten te gebruiken krijg je wel een heel mooi effect.

Wanneer je deze tomaten in Nederland koopt zijn ze vaak waterig of melig. Te vroeg geoogst. Sommige producten kun je maar beter eten in het land van herkomst. In Frankrijk decoreerde ik de salade met madeliefjes, nu strooide ik er wat daslookbloemetjes overheen want de daslook bloeit in nu in overvloed.

Het recept is een bijgerecht voor 4 personen maar je kunt de hoeveelheden natuurlijk aanpassen naar wens.

Kleurige tomatensalade met granaatappel
ingrediënten:

  • 2 tros tomaten
  • 250 gram gekleurde cherrytomaatjes
  • 1 kleine rode ui
  • 2 el granaatappelmelasse*
  • 4 el olijfolie van goede kwaliteit
  • 200 gram granaatappelpitjes
  • snufje zout en peper
  • optioneel wat daslookbloemetjes

Kleurige tomatensalade met granaatappel
bereiding:

Snijd eerst de twee trostomaten in dunne plakken en verdeel die over een bord of schaal. Doe dan hetzelfde met de cherrytomaatjes.

Pel vervolgens de ui en snipper deze heel fijn. Strooi de snippers over de tomaten. Bestrooi dan de salade met wat zout en peper en sprenkel de olie en granaatappelmelasse eroverheen. *Mocht je geen granaatappelmelasse hebben kun je deze ook vervangen door een eetlepel appelazijn met een lepeltje honing.

Verdeel tenslotte de granaatappelpitjes over de salade en eventueel de bloemetjes.

 

2 Comments

  1. Myrthe schreef:

    Dank je wel voor je enthousiaste reactie Yvonne!

  2. Yvonne schreef:

    …wat ziet het er prachtig uit zeg! en…lekkerrr!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.