Knapperige tortilla’s, gewoon lekker zelf maken

De betekenis van het woord tortilla is in het Spaans iets van koek of kleine taart. Ik maak van tortilla’s graag grote taarten, in laagjes met bonen, zure room, paprika, maïs, uien, pepers, salsa en meer lekkers die ik vervolgens afbak in de oven met een laagje kaas erover.
Je kunt tortilla’s natuurlijk kant en klaar kopen maar zelf maken is net zo makkelijk (en dat is een stuk voordeliger).
Deze keer bakte ik ze met volkoren speltmeel. Stukjes van deze knapperige tortilla’s zijn ook heel lekker met guacamole. 

Dit recept is voor 4 stuks maar je kunt het recept eenvoudig verdubbelen. De kruiden kun je variëren. Lekker met verse oregano en rozemarijn maar je kunt ook korianderpoeder en komijn toevoegen voor een ander smaakje. Ook kun je makkelijk een natuurlijk kleurtje toevoegen door een deel van het water te vervangen door bijvoorbeeld bietensap of spinaziewater (vocht dat vrij is gekomen bij het roerbakken of koken van spinazie).

Ingrediënten voor knapperige tortilla’s (4 stuks) :

  • 1 el olijfolie
  • 75 ml warm water
  • 125 gram volkoren speltmeel (+ wat extra)
  • 1 el gedroogde of verse kruiden
  • 1/2 tl wijnsteenbakpoeder
  • optioneel een teentje knoflook
  • snufje zout

Bereiding van de knapperige tortilla’s:

Doe alle ingrediënten in een kom en kneed dit met de hand tot een soepel deeg. Dit duurt even. Laat vervolgens het deeg een kwartiertje rusten.

Bestrooi je werkblad met wat meel en verdeel het deeg in vier bolletjes. Rol de balletjes uit tot een ronde tortilla die in je koekenpan past. Ik gebruik een bakmat van siliconen om het deeg op uit te rollen zodat het niet plakt aan de ondergrond.

Verwarm een koekenpan en bak de tortilla’s op hoog vuur een paar minuten per kant. De tortilla’s zijn dan klaar om verder te verwerken.

Wanneer je ze op laag vuur afbakt blijven ze wat zachter.
Je kunt ze dan ook gebruiken om op te rollen. Doe dit dan wel direct na het bakken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.