Kruidenomelet met snijbiet (wereldeidag)

Het is vandaag wereldeidag. Een mooie reden om dit recept* van kruidenomelet met snijbiet te delen. Het snijbiet seizoen loopt ten einde maar bij de biologische boerderij (De Groentehof) waar ik wekelijks mijn groenten haal sneden ze het vorige week nog vers af. Er zijn verschillende soorten snijbiet, het loof van de bietjes of snijbiet waar alleen het blad van gegeten kan worden. Regenboogsnijbiet is mijn favoriet, prachtige diepgroene bladeren met felgekleurde stelen en nerven in rood, geel, groen en wit. Je kunt de snijbiet in dit recept ook vervangen door spinazie maar dat is toch iets anders van smaak. Mocht je geen aardappels eten kun je deze ook vervangen voor zoete aardappels maar ook daarvoor geldt dat de smaak anders is.

Ingrediënten voor kruidenomelet met snijbiet (4 personen):

  • 250 gram vastkokende aardappels (geschild gewicht)
  • 2 dl water
  • wat saffraandraadjes
  • 350 gram snijbiet
  • 1 el citroensap
  • 1 teen knoflook
  • 6 biologische eieren**
  • 4 el (plantaardige) melk
  • flinke hand verse peterselie
  • flinke tl gedroogde dille
  • olie om omelet in te bakken (ik gebruikte kokosolie)
  • 4 eetlepels creme fraiche
  • zout en peper

Bereidingen van de kruidenomelet met snijbiet:

Klop voor de omeletten de eieren, melk, kruiden en een beetje peper en zout door elkaar. Doe wat olie in een koekenpan en bak vier dunne omeletten. Stapel de omeletten op een bord met daartussen steeds een stuk keukenpapier zodat ze niet aan elkaar plakken.

Schil de aardappels, was ze en snijd ze in blokjes van ongeveer een centimeter. Doe ze met het water en de saffraan in een pan en laat de aardappels 4 minuten koken. Was en snijd de snijbiet in reepjes (de steel in kleine stukjes) en voeg die bij de aardappel. Doe er wat zout en peper bij en kook het een minuut of 10 (totdat de aardappels gaar zijn). Giet de aardappels met snijbiet af. Rasp of snijd de knoflook heel fijn en voeg deze samen met de citroensap door het aardappelsnijbiet mengsel. Maak op smaak met wat peper en zout indien nodig.

Verdeel de koude creme fraiche over de omeletten. Verdeel het snijbiet mengsel erover en vouw ze dubbel.
Eet smakelijk!

kruiden-omelet-2

(ik gebruikte enkel snijbiet met rode nerven en stelen, vandaar dat de vulling een rode kleur heeft)

*Het originele recept is van Yotam Ottolenghi, ik heb wat aanpassingen gedaan en in tegenstelling tot wat hij aangeeft zou ik dit recept niet voorbereiden waarbij je de snijbiet later opwarmt. Snijbiet bevat namelijk nitraat. Door herhaald verwarmen kan nitraat omgezet worden in nitriet en dat is ongezond.

**Ik gebruik altijd eieren van ‘blije’ kippen. Eitjes van onze eigen kippen of van kippen waarvan ik weet dat ze lekker buiten mogen scharrelen en ook biologisch te eten krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *