Kruidkoek met banaan (en abrikozen)

Het is weer zover, er liggen twee bananen op de fruitschaal die nodig op moeten. Dat is altijd een goede reden om een nieuw baksel uit te proberen met deze overrijpe vruchten. Kruidkoek wordt van origine bereid met roggemeel . In dit recept combineer ik boekweitmeel met roggemeel omdat volkoren roggemeel vrij zwaar is. De kruiden kan je natuurlijk naar smaak variëren. De bananen, abrikozen en rozijnen zorgen voor een lekker zoetje in deze kruidkoek met banaan. Abrikozen voegen niet alleen een zoetje toe maar ook bevatten ze veel vezels, wat heel goed is voor de darmen. Daarbij bevatten ze diverse vitamines en mineralen als: vitamine A, B, E, ijzer, fosfor, magnesium, natrium, calcium, kalium, koper en zink. In dit recept gebruik ik uitsluitend biologische producten dus ongezwavelde abrikozen. Ongezwaveld wil ozeggen dat ze puur natuur zijn. Het zwavelen wordt gedaan om de vruchten vrij te maken van bacteriën en langer houdbaar te maken in hun oorspronkelijke kleur. Ongezwavelde abrikozen zien er anders uit. Ze zijn donkerder, bruinig van kleur en zien er dus minder appetijtelijk uit én ze zijn minder lang houdbaar.
Maar, wel veel gezonder omdat ze niet behandeld zijn met zwavel.

Ingrediënten voor kruidkoek met banaan:

  • 2 bananen
  • 100 gram boekweitmeel
  • 75 gram volkoren roggemeel
  • 6 (semi) gedroogde abrikozen*
  • snufje zout
  • handje rozijnen
  • 3 eieren
  • 2 tl wijnsteenbakpoeder
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/2 tl vanillepoeder
  • 1/2 tl anijspoeder
  • 2 el rijststroop

Bereiding van de kruidkoek met banaan:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Als je een keukenmachine of blender hebt doe je de eieren, abrikozen, bananen en de rijststroop in de machine en laat je het geheel mengen totdat het schuimig is. Anders klop je de eieren schuimig op met een mixer en meng je met een staafmixer de bananen met fijn gesneden abrikozen en de rijststroop. Voeg dan het banaanmengsel toe aan de opgeklopte eieren en mix het goed door elkaar. Meng in een andere kom de rogge- en boekweitmeel samen met speculaaskruiden, kaneel, vanille, anijs, bakpoeder en het snufje zout door elkaar. Voeg dan het eimengsel hieraan toe en mix nog even snel door elkaar tot een egaal beslag.

Bekleed een cakevorm met bakpapier en stort het beslag hierop.

Bak de kruidkoek met banaan in ongeveer 30-40 minuten gaar.

kruidkoek-met-banaan-geheel

*Semi gedroogde abrikozen kun je zo verwerken, als je gedroogde abrikozen gebruikt laat je deze eerst een minuut of tien wellen in heet water. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.