Lente

De lente is echt mijn favoriete seizoen. Het seizoen van langzaam ontwaken, meer licht en opnieuw beginnen. De lente staat voor mij als symbool van het feit dat, hoe donker of uitzichtloos iets is, er altijd weer een nieuw begin mogelijk is. Helemaal gelukkig word ik van de frisse groene waas die ontstaat bij struiken en bomen, de adembenemende bloesempracht van Japanse kers, de blauwe druifjes, tulpen en narcissen die de wereld opleuken.

Vergeet-mij-niet

Op dit moment staat mijn voortuin helemaal vol met vergeet-mij-nietjes, mijn absolute lieveling. Ik laat ze weelderig tieren zodat ze zich weer uitzaaien voor volgend jaar. Met mij genieten ook de kippen die weer lekker vrij kunnen rondscharrelen. Ik hink-stap-spring door de tuin, de kippenpoep ontwijkend en kijk weemoedig naar mijn, vorig jaar opnieuw beplantte border, die er nu uitziet als een maanlandschap. Maar blije kippen die ons biologisch eitjes cadeau doen, hebben toch de voorkeur boven een nette tuin.

Chinese voedingsleer

Met het wisselen van de seizoenen, is het ook weer tijd voor een ander voedingspatroon. Na een winter met zwaar verteerbare kost snak ik naar iets lichters. De uitnodiging voor de lenteworkshop “Koken met de vijf elementen” komt dan ook als geroepen. Het element wat deze keer aan bod komt is het lente element “hout”. In de uitnodiging voor de workshop staat: “ Vanuit de Chinese geneeskunde is de lever de plannende instantie van het lichaam. Wanneer we ons leven zo leven dat het volgens ons eigen innerlijke plan verloopt, weten we precies waar we naartoe gaan en wat we verder moeten doen. Dat geeft zekerheid en vertrouwen. Door flexibel te zijn, kunnen we reageren op onverwachte hindernissen en gebeurtenissen.” Daar wil ik natuurlijk meer over weten! Eten wijst de weg, hoe fijn is dat?

“No matter how long the winter. Spring is sure to follow”

Op zaterdagmiddag begeef ik me daarom naar het gezellige woonhuis van Lobke ,de workshopleidster, de meeste vrouwen die er zijn ken ik nog van de vorige keer toen ik de beginners workshop volgde. Het is een gezellig weerzien. Maar bovenal is het interessant. Na een winter waarin je lever het zwaar heeft gehad vanwege het zware voedsel dat hij heeft moeten verwerken ( en wellicht ook door die glaasjes port of bellen rode wijn bij het knappende houtvuurtje) heeft hij behoefte aan wat ontspanning. Die ontspanning kun je bewerkstelligen door op de nuchtere maag iets zuurs tot je te nemen. Bijvoorbeeld een glas lauw water met het sap van een halve uitgeperste citroen of wat sliertjes zuurkool (wie durft?). Bitter is ook goed voor je lever. Denk aan witlof, rucola, rettich, maar ook aan paardenbloem en brandnetel. Het jonge blad is in het voorjaar oh zo gezond (mits je het niet langs de snelweg of op de honden uitlaatplek plukt natuurlijk). Je vindt voorjaarsrecepten onder het kopje “Voeding”. Ik had weer een ontspannen, interessante middag en kijk uit naar het element “vuur” van de zomer.

Maar voorlopig geniet ik eerst nog volop van het lentezonnetje, brandnetelsoep en paardenbloemen.

salade met paardebloem en rettich

Deze blog is ook verschenen op: www.gezondnu.nl 

 

1 Comment

  1. lobke schreef:

    Tjeempie wat leuk en grappig om mijn naam te lezen, bedankt voor dit warme verhaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *