Maaltijdsoep van gegrilde groenten

Nu er nog biologische aubergines en paprika’s zijn uit Nederland maak ik daar graag gebruik van. Deze soep heeft een diepe mediterrane smaak die het goed doet zo aan het begin van de herfst. Door de boterbonen is de soep ook lekker voedzaam. Een mooie maaltijdsoep van gegrilde groenten die je voor kunt bereiden en later opwarmen*. Het originele recept is van Yotam Ottolenghi maar eigenwijs als ik ben, heb ik het wat aangepast.

Ingrediënten voor de maaltijdsoep van gegrilde groenten (4 personen):

  • 3 aubergines
  • 2 rode paprika’s
  • 3 (tros)tomaten
  • 2 rode uien
  • 5 tenen knoflook
  • flinke hand verse basilicum
  • eetlepel gedroogde oregano (of een paar takjes verse)
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 el olijfolie
  • pot boterbonen
  • paar lepels Griekse yoghurt ter garnering
  • zout en peper

Bereiding van de maaltijdsoep van gegrilde groenten:

Verhit de grill van de oven of grill met hetelucht (230 graden).
Prik met een vleesvork of puntig mes een paar gaatjes in de aubergines.
Leg de aubergines in een braadslee en zet ze 30 minuten in de oven.

Doe de paprika’s in een andere braadslee of ovenschaal en zet deze naast de aubergines.
Laat alles dan nog eens 15 minuten grillen. Na 15 minuten zet je de tomaten samen met de tenen (ongepelde) knoflook in de oven (onderin) en laat je deze ook nog even mee roosteren.

In de tijd dat de groenten roosteren pel en snipper je de uien. Verwarm de olijfolie in een pan met dikke bodem  en bak de uien ongeveer 20 minuten zodat ze zacht en glazig zijn.

Als alle groenten geroosterd zijn zet de oven uit en haal de aubergines en de paprika’s uit de oven.
Verpak de paprika’s in aluminium folie en laat ze afkoelen. Verwijder het geblakerde vel van de aubergine door de groente in te snijden en het vruchtvlees er met een lepel uit te scheppen. Snijd dit in grove stukken en voeg toe aan de gebakken uien. Ontvel de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Voeg de paprika ook in grove stukken toe. Haal vervolgens de tomaten en knoflook uit de oven. Druk de gepofte knoflook uit de teen boven de pan. Ontvel de tomaten en voeg deze in stukken toe.

Voeg wat oregano toe aan het groentemengsel en verwarm het terwijl je de groentebouillon toevoegt.
Breng de soep aan de kook en kook het nog een minuut of tien door. Voeg dan de basilicum toe en pureer de soep kort met een staafmixer. Voeg dan de bonen toe en warm nog even door (niet laten koken).

Maak op smaak met zout en peper en garneer met een lepel Griekse yoghurt en wat basilicumblaadjes.

Eet smakelijk!

maaltijdsoep-van-gegrilde-groenten

*Als je de soep voorbereid voeg de bonen en de basilicum dan nog niet toe, doe dit pas vlak voor het serveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.