Makkelijke rode linzensoep met gember en citroen

Er staan meerdere recepten voor linzensoep op mijn site. Ik ben er namelijk gek op en de toevoeging van kruiden en andere groenten bepalen de uiteindelijke smaak. Zo smaakt deze linzensoep met een Thaise twist weer heel anders dan deze linzensoep met mediterrane kruiden. En ik voeg er een nieuwe variatie aan toe. Makkelijke rode linzensoep met gember en citroen. Het fijne van linzensoep is dat je hem makkelijk een dag van te voren kunt maken. Sterker nog, hij wordt er alleen maar lekkerder van. En deze variant kan ik eigenlijk altijd maken omdat ik de ingrediënten standaard in huis heb.

Heel veel mensen die met voeding bezig zijn houden van linzensoep. Niet alleen om de smaak maar ook vanwege de voedingswaarde. Linzen zijn peulvruchten en super voedzaam. Het zijn zogenaamde ‘langzame koolhydraten’. Slim gecombineerd geven ze een langdurige verzadiging want linzen zijn ook een bron van eiwitten. Voeg er flink wat kruiden, groenten en goede vetten aan toe en je hebt een heerlijke makkelijke maaltijdsoep. Het is een variatie op de recepten van Marjolein Dubbers & Sarah Britton.

Mijn variatie is inmiddels getest door een zeer kritisch testpanel en is ook kidsproof bevonden.
Het leuke is dat ik zeker weet dat binnenkort dit recept ook in Japan gemaakt gaat worden, probeer jij het ook uit?

Makkelijke rode linzensoep met gember en citroen (voor 6-8 personen)
ingredienten:

  • 200 gram rode linzen
  • 3 cm verse gemberwortel
  • 1 prei
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 grote ui
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 3 plakken citroen*
  • 1 el komijnpoeder
  • 400 gram passata di pomodoro**
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1/4 tl cayennepeper
  • 2 el kokosolie
  • optioneel wat extra citroen en verse koriander

Makkelijke rode linzensoep met gember en citroen
bereiding:

Spoel de linzen af en laat ze uitlekken. Pel de ui en knoflook en snipper deze. Snijd in de lengte doormidden en vervolgens in halve ringen. Schil de gemberwortel en hak deze fijn. Verwarm dan de kokosolie in een (soep)pan met dikke bodem. Fruit hierin de prei en ui totdat de ui glazig is. Voeg dan de gember, knoflook, komijn, koriander en cayennepeper toe. Bak het geheel nog even mee. Doe dan de linzen, passata en bouillon erbij, roer even door en breng het geheel aan de kook. Snijd de plakken citroen doormidden en voeg deze ook toe. Laat de soep ongeveer een half uurtje zachtjes koken.

Serveer de soep met wat verse koriander en een plakje citroen.

*ik gebruik voor mijn recepten overwegend biologische producten. Bij citrusfruit waarvan je de schil gebruikt of zoals in dit geval de schil meekookt is het echt van belang dat je biologische citroenen gebruikt omdat gangbare exemplaren veel bestrijdingsmiddelen en een soort wax bevatten.

**Gezeefde tomaten (passata di pomodoro) gebruik ik uit glas, deze biologisch variant is bijvoorbeeld ook bij de AH verkrijgbaar. De binnenkant van kartonnen verpakkingen en blik bevatten vaak BPA, een chemische stof die je hormoonhuishouding en vruchtbaarheid kan verstoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *