Noten-chocolade fudge met amandelen en kokos

Gezondheid en geluk zijn de thema’s die mij fascineren en daar worden heel wat boeken over geschreven. Ik ben dan ook regelmatig in de boekhandel of de bibliotheek te vinden. Kookboeken lees ik graag om inspiratie op te doen. Het laatste kookboek dat ik leende bij de bieb was het boek ‘Party’ van Rens Kroes. Daarin staat een recept voor Peanut Butter Fudge. Nou ben ik niet zo gek op pinda’s. De smaak vind ik wel lekker en ook pindakaas eet ik heel af en toe, het liefst verwerkt in deze koeken. Maar ergens intuïtief voel ik dat pinda’s niet echt mijn ‘ding’ zijn.  Dit recept paste ik dus aan en gaf er zo mijn eigen twist aan.
Het werd noten-chocolade fudge met amandelen en kokos.

Ook paste ik de hoeveelheden aan. Vanwege het hoge notengehalte is deze fudge behoorlijk machtig. Kleine blokjes zijn dus genoeg. En direct uit de koelkast zijn ze het allerlekkerst. Het is ook even een werkje maar dat is het zeker waard. Een mooie tip van Rens die ik zeker vaak ga toepassen is de manier waarop zij kokosboter maakt. 200 gram geraspte kokos en een eetlepel kokosolie in de keukenmachine en deze dan net zo lang laten draaien totdat je een smeerbaar geheel hebt. Tussendoor wel even loshalen van de kant met een spatel zodat alle kokos boter kan worden.

Ingrediënten voor de Noten-chocolade fudge (+/- 20 blokjes):

Onderste laag:

  • 100 gram kokosboter
  • 90 gram amandelpasta
  • snufje zeezout
  • 2 el ahornsiroop
  • eventueel een eetlepel speculaaskruiden (dan geen macapoeder gebruiken in het chocoladedeel)

Chocoladelaag:

  • 100 gram kokosboter
  • 90 gram amandelpasta
  • 2 el rauwe cacaopoeder
  • 1 tl macapoeder (optioneel)
  • 2 el ahornsiroop
  • snufje zeezout

Garnering:

  • 30 gram hele pure chocolade en een handje gemengde noten

Bereiding van de Noten-chocolade fudge:

Doe 200 gram kokos in de keukenmachine en maak kokosboter zoals hierboven beschreven.
Schep dan 100 gram kokosboter uit de kom en zet even weg.
Voeg dan de ahornsiroop, zout en amandelpasta toe en meng het geheel goed door elkaar.

Bekleed een cakeblik met bakpapier en schep hier het mengsel in. Verdeel gelijkmatig en strijk de bovenkant glad met een spatel. Zet vervolgens in de koelkast.

Hak de chocolade en noten.

Pak de kokosboter die je apart had gezet in doe die in de kom van de keukenmachine. Voeg dan amandelpasta, rauwe cacao, ahornsiroop, snufje zeezout en eventueel wat macapoeder toe. Meng het weer goed door elkaar totdat dit ook een egaal geheel is.

Haal het cakeblik uit de koelkast en verdeel deze bruine laag gelijkmatig over de eerste laag heen.
Strooi vervolgens de gehakte chocolade en noten over de bovenkant en ze dan het cakeblik weer in de koelkast. Laat het geheel minimaal twee uur staan totdat de fudge hard is. Snijdt er dan blokjes van.

Direct uit de koelkast het lekkerst!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *