Pittige pompoensoep met zoete mais

De dagen worden korter, het wordt frisser en de natuur maakt zich op voor de overgang naar de herfst. September kenmerkt zich als oogstmaand. Er zijn nog typische zomergroenten beschikbaar zoals tomaten en er kunnen ‘bewaargroenten’ worden geoogst. Uien, aardappels, kolen en natuurlijk ook pompoenen. Afgelopen weekend was ik samen met man en dochter bij het oogstfeest van de Lelystadse boer. Daar hebben we biologische uien, bieten, aardappels, pompoenen en mais geoogst. Pittige pompoensoep met zoete mais is een van de recepten die ik op zondagmiddag bedacht.

Er staan al veel meer verschillende variaties van pompoensoep op de site. Ik ben namelijk gek op soep en op pompoen in de soep. Maar je kunt er ook een verrassend lekkere smoothie van maken met mango. Pompoen is een natuurlijke ontstekingsremmer, dat schreef ik eerder ook al in recepten. Verder geeft de kleur van pompoen al aan dat hij veel vitamine A bevat, net zoals zoete aardappel en worteltjes. Ik hou van geroosterde pompoen omdat dit zorgt voor een intensere zoete en nootachtige smaak, dit in combinatie met het pittige van rode peper en het zoete van mais… Jummm. Proef zelf maar ;).

Pittige pompoensoep met zoete mais (4 personen)
ingrediënten:

  • 600 gram pompoen (1 kleine)
  • 1 maiskolf
  • 2 tenen knoflook
  • 1 liter groentebouillon
  • 1/2 of 1 rode peper (net hoe pittig je het wil maken)
  • 2 middelgrote uien
  • 1 flinke theelepel komijnpoeder
  • 1 flinke theelepel korianderpoeder
  • scheutje olijfolie of beetje kokosolie

Pittige pompoensoep met mais
bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).

Was de pompoen en snijd hem doormidden. Verwijder dan de zaden en snijd de pompoen in stukken. Verdeel de stukken (niet te klein en niet te groot) over een met bakpapier bekleedde bakplaat. Rooster de stukken pompoen ongeveer 20 minuten.

Pel de maiskolf en kook 10 minuten in een pan met water.
Haal de kolf uit de pan en laat even afkoelen.

Pel de ui en knoflook en snijd deze vervolgens in stukken. Verwijder de zaadjes uit de peper en snijdt deze ook in stukken. Verwarm de olie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui, knoflook en peper. Voeg vervolgens de koriander en komijn toen en bak even mee totdat het lekker geurt. Doe er vervolgens de stukken pompoen bij en giet de bouillon erbij. Laat het geheel ongeveer een kwartier koken.
Pureer als alles gaar is de soep met de staafmixer.

Snijd de korrels los van de maiskolf en voeg deze toe aan de soep.
Warm nog even mee en dan… eet smakelijk!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *