Pompoenwafels, een stevig ontbijt

Het ontbijt is een belangrijke maaltijd omdat het je innerlijke motor op gang brengt. Een maaltijd die ik dan ook nooit oversla. Wat ik eet heeft heel erg te maken met waar mijn lijf om vraagt (en wat in huis is natuurlijk ;)). In de herfst begin ik al weer meer zin te krijgen in warme ontbijtjes. Havermout of gewoon een geroosterde desemboterham met iets lekkers. Op zondagmorgen maak ik vaak wat meer werk van het ontbijt. Dan bak ik bijvoorbeeld pannenkoekjes of deze pompoenwafels. Een stevig ontbijt waar je wel even op kunt teren.

Pompoenen zijn mijn absolute herfstfavoriet. Niet omdat ik ze zo lekker vind om te eten als groente. Maar wel om ze te verwerken in allerlei gerechten. Pompoen is super gezond, je kunt hem best een ‘superfood’ noemen door zijn talrijke vitamines, mineralen, omega-3 vetten en antioxidanten. Pompoen is een natuurlijke ontstekingsremmer. Daarom maak ik er in de herfst en winter ook vaak soep van.
Een goed idee dus om pompoen in allerlei vormen terug te laten komen in je menu zoals in deze pompoenwafels.

Ingrediënten voor de pompoenwafels (voor 2 a 3 personen):

  • 250 gram geroosterde oranje pompoen
  • 2 eieren
  • 100 ml (geiten)yoghurt
  • 30 gram boekweitmeel
  • 60 gram amandelmeel
  • 40 ml water
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • wat verse gember of een snufje gemberpoeder
  • snufje kruidnagelpoeder
  • halve tl vanillepoeder
  • 1 tl kaneelsnufje zout
  • kokosolie om het wafelijzer mee in te vetten

Bereiding van de pompoenwafels:

Verwarm een wafelijzer voor.

Doe de geroosterde pompoen in de kom van een keukenmachine of blender en voeg daar de yoghurt, gember, kaneel, vanille, kruidnagel, het water en een snufje zout aan toe. Meng het tot een egaal mengsel.

Klop in een kom met behulp van een handmixer de eieren luchtig. Voeg dan de pompoenpuree toe en klop het goed door. Doe dan de boekweit- en amandelmeel samen met het wijnsteenbakpoeder erbij en meng tot een mooi beslag.

Vet vervolgens het wafelijzer in met kokosolie en schep het beslag op het ijzer. Het ligt aan het ijzer hoeveel beslag je nodig hebt. Bak de wafels goudbruin in ongeveer 2 minuten (ook dit varieert per wafelijzer).
Serveer de wafels met bijvoorbeeld courgettejam, bramenjam of ahornsiroop.

pompoenwafels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *