Preisoep met mosterd

Processed with Snapseed.

Soep vind ik echt heerlijk. Je kunt het zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Veel ingrediënten toevoegen of juist uitgaan van een basis ingrediënt. Ik maakte soep van prei, super makkelijk. Prei is een echt smaakmaker en bevat super veel voedingsstoffen. Zo bevat een prei vitamine A, C, K, verschillende B vitamines en vitamine E. Ook aan mineralen geen gebrek in deze krachtpatser. Super gezonde groente dus.
Deze preisoep met mosterd is een heerlijk herfstsoepje.

Ingrediënten voor preisoep met mosterd (liter of iets meer):

  • 5 preien
  • 3 kleine aardappels
  • beetje roomboter
  • 2 teentjes knoflook
  • 750 ml groentebouillon
  • 2 eetlepels mosterd*
  • scheutje (plantaardige) room
  • zout en peper
  • eventueel wat bosui of bieslook ter garnering

Bereiding van de preisoep met mosterd:

Snijd het bovenste loof van de prei en snijd de rest in ringen. Spoel de prei kort af. Laat het niet in water liggen want prei bevat in water oplosbare vitamines, deze spoel je anders met het water weg en dat zou zonde zijn.
Verwarm in een pan met dikke bodem de roomboter en smoor hierin de prei op zacht vuur.
Schil de aardappels en snijd deze in blokjes. Voeg ze toe aan de prei.
Pel de knoflook en snijd deze klein. Voeg deze dan ook toe.
Laat het geheel een minuut of tien zachtjes stoven.
Voeg dan de groentebouillon toe.
Laat het geheel nog een minuut of tien zachtjes doorkoken en voeg dan al roerend de mosterd toe.

Als de aardappels en de prei gaar zijn meng je het geheel met behulp van een staafmixer.
Mocht de soep wat te dik zijn, voeg je wat extra water toe. Maak af op smaak met zout en peper.

Garneer met wat room en verse bieslook of bosui.

Processed with Snapseed.

* Zelf gebruikte ik Amelander mosterd voor deze soep.
Die koop ik in koren-en mosterd molen ‘De Verwachting’ in Hollum.
Deze mosterd is super geschikt om in soepen te verwerken, een mooi ambachtelijk en puur product.

1 Comment

  1. Nelly schreef:

    Ga ik proberen lijkt me heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.