Quiche met aardappel en uien (oogst van de Lelystadse boer)

Nog een recept met verse oogst van de Lelystadse boer. Na de pompoensoep met mais nu een heel ander recept. Quiche met aardappel en uien. Lekker om te combineren met een salade.

De zondag na de oogstdag ben ik de keuken ingedoken om een heel menu te maken met de oogst. Vooraf werd het dus de pompoensoep, als hoofgerecht deze quiche met een simpele salade van gekookte en rauwe bietjes en het loof. Bietjes en balsamicoazijn zijn een hele goede combi vind ik zelf. Dus maakte ik er een dressing van balsamico, olijfolie, mosterd en een druppeltje honing bij. De salade bestrooide ik met geroosterde pompoen/ en zonnebloempitten. En als toetje maakte ik de bietenbrownies die ik al eerder maakte maar altijd een succes zijn, zowel bij jong als oud. Ter garnering gebruikt ik zelfs de korenbloemen die ik samen met dochterlief plukte tijdens het oogstfeest.

Het totaalplaatje zag er zo uit:

Maar goed, terug naar de quiche met aardappel en uien. De aardappels die we zelf rooide tijdens het oogstfeest zijn iets kruimig. Dat kan prima voor dit recept maar je kunt ook vastkokende aardappels gebruiken. Hoe lekker bladerdeeg ook is in een quiche, het is niet de meest verantwoorde keuze dus kies ik ervoor om mijn deeg zelf te maken.
Heel eenvoudig en snel klaar.

Quiche met aardappel en uien (4 personen)
ingrediënten:

Voor de bodem:

  • 100 gram volle kwark
  • 100 gram volkorenspeltmeel
  • 1 el olijfolie
  • snuf zout

Voor de vulling:

  • 400 gram aardappels
  • 2 eieren
  • 400 gram uien
  • 2 tenen knoflook
  • 50 ml room
  • 2 el Provençaalse kruiden
  • 1 tl paprikapoeder
  • 30 gram pittige boerenkaas
  • (kruiden)zout & peper
  • 2 tl ghee
  • optioneel wat verse peterselie

Quiche met aardappel en uien
bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht)

Maak eerst het deeg door alle ingrediënten door elkaar te kneden totdat er een samenhangende deeg ontstaat. Als het nog te droog is kun je nog een theelepel olijfolie toevoegen. Rol het deeg uit met een deegroller. Vet een quichevorm in en bekleed de vorm met het deeg. Prik gaatjes in de bodem en zet de vorm in de koelkast tot verder gebruik.

Pel de uien en snijd deze doormidden. Snijd er vervolgens ringen van. Doe wat ghee in een koekenpan en bak de uien goudgeel. Maak de knoflook schoon en snijd deze in hele klein stukjes. Doe dit samen met de kruiden bij de uien. Laat het geheel een minuut of tien zachtjes bakken.
Rasp ondertussen de aardappel fijn. Verwarm weer een beetje ghee in een koekenpan en bak hierin de rauwe aardappel in ongeveer 5 minuten goudgeel. Het hoeft niet helemaal gaar te zijn. De aardappel gaart ook nog in de oven.

Doe de eieren in een kom en klopt ze dan los met de room en flink (kruiden)zout en peper.

Haal vervolgens de vorm uit de koelkast en vul deze eerst met de aardappel en dan met de uien. Giet voorzichtig het ei-roommengsel erover heen en bestrooi dan met de kaas.

Plaats tenslotte de quiche voor ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven.

Bestrooi eventueel met wat verse peterselie.
Zowel warm als lauw en koud lekker!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *