Ratatouille met kerstomaatjes , klassiek met een twist

Als het gaat om gezond eten vragen mensen vaak aan mij of dat ingewikkeld is. Of veel werk? Kost het veel tijd? Is het moeilijk?
Het antwoord is dan steevast ‘Nee’. Je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Deze ratatouille met kerstomaatjes maak je gemakkelijk en snel. Een klassieker met een twist. Het enige dat je hoeft te doen in snijden, bakken en stoven. In ongeveer twintig minuten heb je een heerlijk groentegerecht op tafel. En het fijne van ratatouille is dat je het van te voren kunt voorbereiden. Dat is zelfs nog wel lekkerder, de smaak wordt daardoor intenser.

Ratatouille is een gerecht uit de Franse keuken dat bestaat uit gestoofde groenten. Er zijn veel verschillende bereidingswijzen maar de basis bestaat uit tomaat, aubergine, courgette, ui en knoflook. Het is een interessante combinatie bekeken vanuit de natuurvoeding. De ui en knoflook hebben anti bacteriële eigenschappen, de aubergine zorgt voor vezels, de tomaat zorgt voor bescherming van onze cellen en de courgette is goed voor onze ogen. Voeg nog wat kruiden toe als oregano en rozemarijn en het feest is compleet.

Dit groentegerecht is in principe genoeg voor vier personen. Maak je het voor twee? Geen probleem, het restje eet je koud bij de lunch op een boterham. Of je maakt er makkelijk provinciaalse soep van door een halve liter groentebouillon aan het restant toe te voegen en kort te pureren met de staafmixer.

Ratatouille met kerstomaatjes
ingrediënten:

  • 1 aubergine
  • 2 middelgrote rode uien
  • 1 middelgrote gele ui
  • 2 paprika’s (bijvoorbeeld oranje en geel)
  • 3 tenen knoflook
  • 1 courgette
  • 300 gram kerstomaatjes (rode en gele)
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 eetlepel verse rozemarijn
  • 200 ml biologische tomaten passata
  • zout en peper naar smaak
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • handje verse basilicum
  • 4 el olijfolie

Ratatouille met kerstomaatjes
Bereiding:

Pel de ui en knoflook. Snijd ui in grove stukken en de knoflook in kleine. Ontdoe de paprika’s van hun zaadlijsten en snijd ook deze in stukken. Verwijder de steelaanzetten en ‘kontjes’ van de aubergine en courgette en snijd ook deze in stukken.
Verwarm de olijfolie op matig vuur in een pan met dikke bodem. Fruit hierin de uien kort, voeg dan de aubergine toe. Bak deze ongeveer een minuut of vijf en voeg dan de paprika toe. Bak een paar minuten mee en voeg dan de tomaten passata toe samen met de oregano en rozemarijn. Voeg eventueel een klein beetje water toe (50 ml) als het geheel te droog is. Laat dit met de deksel op de pan ook vijf minuten pruttelen en voeg dan de courgette en knoflook toe.

Stoof dit mengsel ook een paar minuten en snijd ondertussen de kerstomaatjes doormidden. Check dan of de aubergine gaar is. Als dit zo is kunnen de tomaatjes erbij. Stoof dit nog een paar minuten zodat de tomaatje zacht zijn maar niet helemaal stuk. Maak het groentemengsel op smaak met de balsamico azijn, zout en vers gemalen peper. Garneer met flink wat verse basilicum.

De ratatouille laat zich goed combineren met pasta of polenta. Lekker met wat geraspte kaas en wat pitten (pijnboom of zonnebloem).

Zo heb je, in combinatie met een groene salade een complete makkelijke maaltijd die je ook goed kunt voorbereiden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *