Roomboter appeltaart van volkoren speltmeel

Zoonlief was jarig en mocht traditiegetrouw een taart uitkiezen. Zijn favoriet is eigenlijk altijd monchoutaart (het liefst met een bodem van bastognekoek, maar je snapt dat die niet echt past bij mijn visie als natuurvoedingsadviseur to be ;)). Maar nu koos hij voor ouderwetse roomboter appeltaart (uiteraard met slagroom). Dus dook ik de keuken in en maakte weer eens een andere variant. Er staan namelijk al wel appeltaarten op de site zoals deze en deze maar nog geen ‘ouderwetse’ met roomboter.

Dus ging ik aan de slag met roomboter, volkoren speltmeel en oerzoet. Oerzoet, ook wel oersuiker of sucanat genoemd is ongeraffineerd gedroogd suikerrietsap. Alle voedingsstoffen zijn nog aanwezig, vandaar dat overzoet dus ongeraffineerd genoemd wordt. Dat maakt oerzoet nog niet ‘gezond’ maar het is een goed alternatief voor geraffineerde suiker. De smaak is wel net iets anders maar in deze appeltaart proef je dat verschil nauwelijks.

Ingrediënten voor de roomboter appeltaart van volkoren speltmeel :

voor het deeg:

  • 75 gram oerzoet
  • 150 gram roomboter (+ wat extra voor het invetten)
  • 2 eieren (2/3 van de eieren gaat in het deeg)
  • 300 gram volkoren speltmeel
  • snufje zout

Voor de vulling:

  • 4 appels
  • 1 peer
  • 100 gram (blauwe) rozijnen
  • theelepel kardemom
  • 2 eetlepels kaneel
  • 1 eetlepel vanille essence
  • 25 gram havermout

Bereiding van roomboter appeltaart van volkoren speltmeel:

Breek de eieren en kluts ze goed door elkaar. Doe 2/3 van het geklust ei in een beslagkom. De rest van het ei kan bewaard worden in een schaaltje tot verder gebruik. Doe de andere ingrediënten voor het deeg (meel, zout, boter en oerzoet) bij het ei en kneed het met de hand goed door totdat het een mooie bal is geworden. Leg het deeg dan even te rusten in de koelkast.

Schil de appels en de peer, verwijder de klokhuizen en snijd de vruchten in kleine blokjes. Doe de blokjes samen met de kaneel, kardemom, rozijnen en vanille essence in een kom. Schud goed om zodat het fruit bedekt is met de kaneel en kardemom.

Verwarm de oven voor op 170 graden hetelucht.
Bekleed de bodem van een springvorm (diameter 22-24 cm) met bakpapier en vet de rand in met roomboter.

Haal dan de bal deeg uit de koelkast. Gebruik 2/3 voor de bodem en zijkant van de taart. Rol de bal uit met een deegroller. Ik gebruik altijd een siliconen bakmat die ik bestrooi met een beetje meel als ondergrond. Wanneer de bodem ligt bouw je de rand verder op. Zorg ervoor dat je de naad goed dichtmaakt. Bestrooi de bodem met de havermout, verspreid gelijkmatig. De havermout zorgt ervoor dat het vocht uit de appel en peer opgenomen wordt zonder dat de bodem zacht wordt. Stort vervolgens de appel-peer vulling in de vorm en druk een beetje aan. Met de rest van het deeg maak je repen die je over de taart legt. Ik deed het in twee verschillende richtingen maar ik zou zeggen leef je uit 😉 Tenslotte bestrijk je de bovenkant van de taart met het restje ei. Zo krijg je een mooi glanzend laagje op de taart.

Zet de taart vervolgens in de oven en bak hem in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar. Tussendoor even checken of hij niet te donker wordt, iedere oven is namelijk anders en dat kan tot 20 graden schelen. Serveer de appeltaart met wat opgeklopte slagroom.

Laat je het weten als je deze taart hebt gemaakt?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *