Schaamteloos naakt, Pink Ribbon magazine 2016

‘De bestemming is rechts van u’.
Ik kijk over mijn rechter schouder en kom tot de conclusie dat de mevrouw van de navigatie de weg kwijt is en ik dus ook…Het zweet breekt me uit, over een kwartier is mijn afspraak en ik heb echt geen flauw idee waar ik heen moet. Heel even overweeg ik ‘naar huis’ in te typen op het navigatiescherm maar direct roep ik mezelf tot de orde: ‘Je wilde dit, nu moet je ook doorzetten’.

Opgelucht maar bloednerveus

Journaliste Rianne waar ik een afspraak mee heb blijkt gelukkig een betere navigator dan de ingebouwde dame in het dashboard van de auto. Opgelucht maar bloednerveus bereik ik de locatie. Na een blik te hebben geworpen in de achteruitkijkspiegel, bedenk ik dat het zo zijn voordelen heeft om zonder make-up en geföhnde haren op pad te gaan. Er kan niets uitlopen of inzakken. Bij de receptie word ik opgewacht en dan betreed ik het gonzend hoofdkwartier van de actualiteit.

Pink Ribbon magazine door de makers van VROUW

Mijn handen zijn koud en klam maar toch voelt het goed om hier te zijn. Ik heb een verhaal te vertellen en dat ga ik vandaag doen, de naakte waarheid, letterlijk en figuurlijk. Als ik kennis hebt gemaakt met het team van VROUW magazine, die dit item van deze ‘Pink Ribbon glossy’*  tot stand brengt, nestel ik me comfortabel in de stoel van visagist Astrid. Dan besluit ik het allemaal maar over me heen te laten komen. Gefascineerd kijk ik naar de krultang die in no-time pijpenkrullen in mijn pluizige haardos draait. Na twintig minuten is de net-uit-bed look vervangen door een laten-we-naar–een-feestje-gaan look.
Ik houd ervan!

Wees schaamteloos, wees trots

In de studio hangt een sfeer van saamhorigheid en respect. Vandaag zijn er zes vrouwen die hun verhaal doen over borstkanker, zes vrouwen die zich blootgeven voor de camera om te laten zien welke impact deze ziekte heeft op hun lichaam. Na de lunch is het mijn beurt. In het hele gezelschap is de fotograaf de enige man. Als ik mijn badjas van mijn schouders laat glijden en enkel gehuld in mijn boxer voor zijn camera sta voel ik me even heel naakt. Dan denk ik aan de woorden van Heleen: ‘Wees schaamteloos’. Aan die woorden heb ik inmiddels zelf toegevoegd: ‘Wees trots’. Hoe intiem en spannend dit ook is, het gevoel dat ik dit moet doen overheerst. Stef de fotograaf is fantastisch, hij doet me vergeten dat ik bijna naakt ben, ik ben ik. Op en top vrouw.

Je bent goed zoals je bent

Niet zelden is het verhaal van de één ook het verhaal van de ander. Dit is voor alle vrouwen die, net als ik, borstkanker hebben gehad. Of die op dit moment ziek zijn. Voor de vrouwen die ‘nieuwe’- of juist geen borsten meer hebben. En voor alle andere vrouwen die onzeker zijn over hun lijf. Om te laten zien dat je je niet hoeft te schamen. Dat je trots mag zijn op je lichaam. Dankbaar voor het feit dat je leeft. Je bent goed zoals je bent, gewoon omdat je bent wie je bent.
Iedereen heeft een eigen verhaal.
‘Don’t be ashamed of your story. It will inspire others.’

pink-ribbon-magazine-door-de-makers-van-vrouw

*Pink Ribbon magazine ligt vanaf 27 september 2016 in de winkel.
Meer dan 50% van de netto-opbrengst van dit magazine gaat naar
borstkankeronderzoek.

2 Comments

  1. Conny schreef:

    Respect voor je Myrthe ik weet hoe zwaar het is om het hele traject door te gaan.
    En je bent een prachtmens !

  2. Nolly schreef:

    Goed gedaan, Myrthe, je mag trots op jezelf zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *