As you simplify your life, the laws of the universe will be simpler; solitude will not be solitude, poverty will not be poverty, nor weakness weakness – (Henry David Thoreau)

Simplify Your Life-Syl is mijn facebookpagina die ik heb aangemaakt toen ik de nieuwe blogger werd van gezondNU. Waarom? Ter lering en vermaak, om te delen wat me bezig houdt, wat ik kook, welke onderzoeken naar ‘gezondheid’ ik interessant vind, om te verbinden, toegankelijk voor iedereen. Ik zie het als een groeiproces, stapje voor stapje.

Mijn eigen ontwikkeling onder de loep nemen. Geestelijke gezondheid, lichamelijke gezondheid. Ontdekken wat bij mij past, bij mijn veranderende geest, bij mijn veranderende lichaam.

Speurtocht

Als ik alleen al voeding neem is dat een ware speurtocht. Er verschijnen iedere maand nieuwe prachtige kookboeken met inspirerende foto’s gedrukt op glimmend papier, Eet Paleo, Het Broodbuikdieet, Van Gifbelt naar Tempel, Goed zoet, Groene Smooties, Raw food, Eet meer! Lekker in je vel met PuurGezond en zo kan ik nog even doorgaan. Ergens droom ik ervan om ook nog eens een kookboek uit te brengen. Ik hou van eten en creëren maar dit ter zijde. Soms zie ik door de bomenhet bos niet meer, wat is goed en gezond en wat niet? Dus ben ik op zoek naar wat bij mij past (en natuurlijk moet het ook goed zijn voor mijn gezin). Ik ben er namelijk van overtuigd dat voeding een belangrijke rol speelt in je “zijn”. Dus experimenteer ik wat af, boerenkoolsmoothies, havermoutpap, boekweitpannenkoeken of een zuurdesemboterham met kaas als ontbijt. Wat voelt goed en wat niet…

09_worteltaartTijdens een yogaworkshop viel mijn oog op een flyer over de vijf elementenvoedingsleer. Ik had er ooit wel een wat over gehoord maar meer als “de klok horen luiden zonder dat je weet waar de klepel hangt”. Dus gaf ik me op.

Op zaterdagmiddag reed ik een woonwijk in en belde ik aan. Toen de deur openging kwam de geur van versgebakken taart me al tegemoet, een fijne binnenkomer. Langzaamaan vulde de keuken zich met gezellige vrouwen. Allemaal nieuwsgierig naar het geheim van de vijf elementen. Het werd een interessante uiteenzetting van de elementen, aarde, metaal, water, hout en vuur. Tussendoor aten we heerlijke worteltjestaart en na de theorie gingen we zelf aan de slag met het bereiden van een “vijf elementensoep”. Ik ben bevestigd in een aantal zaken en heb ik weer nieuwe dingen geleerd. Wat me het meeste is bijgebleven is de uitspraak over je “buikhersenen”. 90% van de prikkels in je darmen gaan naar je hersenen terwijl maar 10% van je hersenprikkels naar je darmen gaan! Voor mij een reden om verder te gaan met experimenten en goed naar mijn buik te luisteren.

Deze blog is ook te vinden op: www.gezondnu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *