Soda brood, vers brood bakken zonder gist

Vers gebakken brood, wie houdt daar nou niet van? Alleen de geur in huis vind ik al een feestje. Soda brood bak je in een handomdraai omdat het niet hoeft te rijzen, het bevat namelijk geen gist maar zuiveringszout oftewel baksoda. Het fijne van zelf brood bakken is dat je precies weet wat je erin stopt terwijl het brood in de winkel vaak vol zit met allerlei broodverbeteraars die ervoor zorgen dat het lang vers blijft. Dit brood eet je dus het liefst nog een beetje warm uit de oven omdat het sneller ‘oud’ wordt.

Inmiddels heb ik dit brood gebakken van volkorenmeel, volkorenspeltmeel en van tarwefijnmeel waarbij de versie met het volkorenspeltmeel absoluut onze favoriet is vooral in de combinatie met Italiaanse kruiden en wat olijven. Ben erg benieuwd waar jouw voorkeur naar uit gaat en welke variatie jij maakt!

Ingrediënten voor het soda brood (1 brood voor 4-6 personen):

  • 250 gram volkorenspeltmeel
  • 100 gram roggemeel
  • 50 gram havermout
  • 1 tl zuiveringszout
  • 1 tl keltisch zeezout
  • 1 ei (groot)
  • 300 ml (geiten) yoghurt
  • optioneel 1 flinke el Italiaanse kruiden
  • optioneel handje olijven (stuk of 10)

Bereiding van het soda brood:

Verwarm de oven voor op 190 graden (hetelucht).

Je moet niet bang zijn voor vieze handen want het deeg van dit brood is super plakkerig.
Meng het ei met de yoghurt door elkaar tot een egaal mengsel.

Doe in het meel, zuiveringszout, zeezout en de havermout met eventueel de Italiaanse kruiden  een kom en schep het om zodat het goed gemengd is. Voeg dit bij het yoghurteimengsel en mix het met een mixer met deeghaken tot een deeg. Mocht je het lekker vinden voeg je de in plakjes gesneden olijven toe en mix je de olijven er nog even kort doorheen.

Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Vorm een bol van het deeg, dit valt niet mee omdat het deeg echt plakkerig is. Dat hoort zo :).
Leg de bol op de bakplaat en bestrooi met een beetje meel. Kerf er dan een kruis of ster in.
Bak het brood in ongeveer 40 minuten gaar.
Het brood moet een stevige korst hebben en hol klinken al je op de onderkant tikt.
Laat het brood even afkoelen op een rooster.

Heerlijk met allerlei smeersels of gewoon een lik biologische roomboter.

 

sodabroden op plank

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *