Eerlijk is eerlijk, de allerlekkerste sushi ooit heb ik gegeten in Japen, ’s morgen om 6 uur. Een onvergetelijke ervaring. Thuis kan ik dat niet evenaren dus heb ik een recept bedacht dat echt anders is. In ons gezin zijn we namelijk allemaal gek op sushi en daar hoeft niet eens vis in te zitten. De combinatie van avocado en bijvoorbeeld komkommer is ook prima. Sushi wordt gemaakt van speciale sushirijst maar ik combineer deze rijst graag met een deel quinoa en zaden om nog wat extra voedingsstoffen toe te voegen.
Sushi met quinoa, hennep- en sesamzaad.

Nori is zeewier en een mooie bron van jodium. Vooral als je alleen (goed) biologisch brood eet is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je regelmatig zeewier eet. Biologisch brood bevat namelijk geen gejodeerd zout.

Als je geen vis gebruikt mis je eiwitten, door quinoa, hennep- en sesamzaad toe te voegen, voeg je plantaardige eiwitten toe. Verder bevatten de zaden ook goede vetten. Enkel sushi maken van quinoa is geen succes heb ik gemerkt. Je mist dan de samenhang waardoor de sushi uit elkaar valt.

Het recept is voor vijf rollen sushi.

Sushi met quinoa, hennep- en sesamzaad
ingrediënten:

  • 250 gram sushi rijst
  • 125 gram quinoa
  • 2 el sesamzaad (wit en zwart)
  • 1 flinke el gepeld hennepzaad
  • 5 vellen nori
  • 1 avocado
  • halve komkommer
  • 1 kleine tl keltisch zeezout
  • 4 el rijstazijn
  • 1 tl honing of ahornsiroop

Sushi met quinoa, hennep- en sesamzaad
bereiding:

Het koken van sushirijst is altijd even een klusje. Begin met het spoelen van de rijst. Volg de aanwijzing op de verpakking of volg de volgende aanwijzingen. Doe 300 ml water in een pan en voeg de rijst toe. breng de rijst dan aan de kook en laat het op hoog vuur 2 minuten koken. Zet het vervolgens lager en laat de rijst nog 17 minuten koken. Check na een minuut of tien of de rijst niet te droog kookt, dan kan het namelijk aanbranden. Na de kooktijd haal je de deksel van de pan en dek je de pan af met een schone theedoek. De rijst gaart nu nog even na.

Schil de avocado en snijd in reepjes. Halveer een komkommer in de lengte en ontdoe van zaad. Verdeel de halve komkommer in de lengte in vijf repen.

Kook de quinoa volgens de aanwijzing op de verpakking. Ik gebruik een variant die in 8 minuten klaar is.

Doe dan de azijn in een pannetje samen met het zout. Verwarm de azijn zodat het zout oplost (niet laten koken). Neem het pannetje van het vuur en laat een beetje afkoelen voordat je de honing of ahornsiroop toevoegt. Giet het azijnmengsel vervolgens over de sushirijst en schep voorzichtig door elkaar. Voeg dan de quinoa, hennepzaad en sesamzaad toe en meng voorzichtig.

Sushi rollen

Leg een vel nori op een sushimatje. Spreid hier een vijfde van het rijstmengsel overheen laat de onderrand en bovenrand een klein beetje vrij. Vervolgens leg je een stuk komkommer in de breedte op de rijst, daaronder leg je stukje avocado tegen de komkommer aan. Vervolgens rol je van onder naar boven met het matje zodat er een mooie sushirol ontstaat. Het goed beschrijven is moeilijk maar er zijn ook internet ook veel filmpjes te vinden waarin je kunt zien hoe je een mooie rol vormt. Leg de rol op een bord totdat je er sushi van gaat snijden. Herhaal deze stappen nog vier keer totdat de rijst op is.

Snijd er tenslotte sushi van.
Traditioneel wordt sushi gegeten met sojasaus, wasabi en ingelegde gember. De meeste wasabi die je in Nederland kunt kopen is geen echte wasabi maar een mengsel van radijs en groene kleurstof. Daarom gebruiken wij als dip graag tamari of shoyu (gefermenteerde sojasaus) met geraspte mierikswortel.

Eet smakelijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *