Vlierbloesemsiroop

Al jaren maak ik in juni vlierbloesemsiroop. Buiten het feit dat het heel lekker is zijn de schermen ook echt prachtig om te zien. Sommige grote schermen hebben wel wat weg van wit kant. De vlieren groeien/bloeien hier in de polder volop en zijn te vinden ver van de (snel)weg, deze kun je dus met een gerust hart plukken of knippen. Ik gebruik zelf een katoenen tasje om de schermen in te doen en een schaar om de schermen af te kunnen knippen op mijn ‘vlierbloesemexpeditie’. Het liefst ‘pluk’ ik op een zonnige ochtend, kies alleen schermen die er helemaal bloeien en er fris wit uitzien. Na het knippen schud ik ze even uit om eventuele beestjes eruit te schudden. Pluk er veel, op twee liter water gaan zo maar een stuk of vijftig schermen.

Op het net zijn verschillende recepten te vinden van vlierbloesemsiroop. Ik gebruik altijd veel vlierbloesem en veel minder suiker dan in andere recepten. Dat heeft als consequentie dat de siroop wat dunner is en uiteraard minder zoet maar hierdoor komt de ‘bloemige’ smaak wel meer tot zijn recht. Siroop maken kan niet zonder suiker, het is daarom niet echt ‘gezond’ maar vlierbloesem heeft wel veel gezonde eigenschappen. Zo werkt vlierbloesem ontstekingsremmend en weerstand verhogend. Een middel wat onder andere ingezet kan worden bij verkoudheid, bronchitis, hooikoorts en keelpijn. Ook heeft vlierbloesem een mild vochtafdrijvend karakter wat zou helpen bij voorjaarsmoeheid en bloedzuivering.

En het is natuurlijk zo dat zelfgemaakte siroop van deze bloemetjes altijd nog veel gezonder is dan een kant en klaar gekochte siroop.

Ingrediënten voor 2 liter vlierbloesemsiroop:

  • 2 liter vlierbloesemwater*
  • 1 kilo ruwe rietsuiker (of minder, de laatste keer gebruikte ik 750 gram)
  • sap van twee grote citroenen

Bereiding van de vlierbloesemsiroop:

Pluk ’s morgens veel bloemschermen. Bij thuiskomst knip je de bloemetjes van de stelen. Er mag wat groen blijven zitten maar de grote groene stelen knip je weg. Je kunt de bloemetjes ook met een vork van de steel ‘ritsen’, dit is alleen meer werk. Doe de schermen in een grote pan of emmer. Doe er dan water bij totdat de bloesem precies onder staat. De bloesem heeft de neiging om te gaan drijven daarom plaats ik altijd een omgekeerd bord over het bloemenwater zodat alle bloemen onder water staan. Zet de pan of de emmer een dag weg op een koele plaats. Giet de inhoud van de pan door een zeef. Doe twee liter van dit bloemenwater in een pan, voeg het sap van twee citroenen en de kilo rietsuiker toe. Breng aan de kook en laat een paar minuten flink doorkoken. Zet flessen klaar die zorgvuldig gewassen zijn en uitgespoeld met kokend water.

Giet de hete siroop in de flessen en sluit ze direct af. Laat ze afkoelen. Bewaar de flessen siroop in de koelkast. Het is heel normaal als je bezinksel ziet op de bodem van de fles, dit is stuifmeel uit de bloemetjes. Wil je de siroop buiten de koeling kunnen bewaren dan voeg je meer suiker toe (1 liter vloeistof op 1 kilo suiker en voeg dan ook wat citroenzuur toe). Citroenzuur en suiker zijn natuurlijke conserveringsmiddelen. Je kunt allerlei variaties bedenken op vlierbloesemsiroop zo kan je ook wat muntblaadjes meekoken of rozenblaadjes. Vlierbloesemsiroop met een twist.

Als je de limonade in een glazen kan maakt voeg dan een bloemenscherm toe voor een feestelijk effect.

Vlierbloesemsiroop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.