Vlierbloesem

De kracht van vriendschap

Boven mijn hoofd hangen handgemaakte vredesduifjes, gekregen van een lieve vriendin. De vriendin die iedere keer, nog dezelfde dag, naast mijn bed zit in het ziekenhuis wanneer ik geopereerd ben.

Ik ben herstellende maar het lijkt ook wel alsof ik iedere dag een beetje jarig ben. In plaats van kaartjes, berichtjes en bezoekjes met de tekst “ Van harte gefeliciteerd” , lees en hoor ik nu: “Hoe is het met je?” en “Beterschap”. Het is hartverwarmend, letterlijk en figuurlijk.

Op de momenten dat ik me even niet zo lekker voel, pijn heb of me alleen voel, kijk ik om me heen. Ik zie bloemen, kaartjes, andere presentjes. Soms lees ik wat berichtjes na, verheug me op een volgend bezoekje of telefoongesprek. Ik neem een hap van de heerlijke soep die gebracht is of stop een stuk chocolade in mijn mond die ik cadeau heb gekregen. Dan denk ik aan alle lieve mensen om me heen die er iedere keer weer zijn.

“Every gift from a friend is a wish for your happiness”

Terwijl ik blader door een tijdschrift dat een aantal pagina’s heeft gewijd aan vlierbloesem (“Speciaal voor jou uitgezocht”, zei mijn vriendin toen ze het me gaf) neem ik een slokje van mijn biologische vlierbloesemlimonade (“Ik zag het en moest direct aan jou denken”, aldus een andere vriendin).

Vlierbloesem, buiten het feit dat ik de bloemschermen prachtig vind, ben ik ook verliefd geworden op het aroma. Vorig jaar juni maakte ik voor het eerst vlierbessensiroop en vlierbessengelei. Het is een behoorlijk klus maar zeker de moeite waard. ’s Morgens vroeg vertrok ik met onze trouwe viervoeter naar het bos om daar de mooiste bloemenschermen uit te zoeken. Thuis gekomen knipte ik de bloemetjes van de takjes en deed ze in een emmer. Ik zette ze onder water, dekte het geheel af met een bord en liet het geheel 24 uur staan weken op een koele plek.

Vlierbloesem brouwsel

De eerste bezoeker van ons toilet die dag was manlief, hij struikelde over de emmer met de gekoesterde vloeistof. Het toilet is namelijk niet alleen het kleinste maar ook het koelste kamertje in ons huis. En in tijden van vlierbloesemactiviteiten dus moeilijk begaanbaar. Nadat ik de volgende dag het vlierbloesemwater had gezeefd en verwerkt tot siroop en gelei reageerde manlief gelukkig een stuk positiever op mijn activiteiten. De kinderen namen schoorvoetend een slokje van het “bloemetjesbrouwsel” en waren blij verrast.

Kortom, het werd een succes, zo ook bij vrienden en familie. Buiten het feit dat het gewoon lekker is bevat vlierbloesem (net als vlierbessen) geneeskrachtige krachten. Google het maar eens, je zult versteld staan. Het heeft een antiseptische werking en helpt de weerstand te verbeteren. En wist je dat het woord “flierefluiten” komt van het feit dat er vroeger fluiten werden gemaakt van de vlier? Ik heb, mede door mijn vriendinnen, genoeg vlierbloesem inspiratie. Of het ook daadwerkelijk tot “vlierbloesemactiviteit” gaat leiden weet ik nog niet, dat ligt aan mijn herstel.

Ondertussen verbeter ik mijn weerstand met glaasjes limonade en breng ik flierefluitend de dag door.

Vlierbloesem

 

Deze blog is ook verschenen op: www.gezondnu.nl

4 Comments

 1. corine schreef:

  Zo leuk geschreven en hartverwarmend die lieve berichten. <3

 2. Marion schreef:

  Hartverwarmend om te lezen hoe jij de steun en liefde van de mensen om je heen ervaart.

 3. Anneke Kaandorp schreef:

  Hee lieve Myrthe,

  Wat heerlijk dat je je zo omringd en vertroeteld voelt door al je lieve vriendinnen!

  Hier ook vlierbloesemtijd, en weet je wat één van onze retraitegasten voor ons maakte: water waarin vlierbloesemschermen en een paar schijfjes citroen een paar uur hebben getrokken. Op het laatst een beetje honing overgoten met heet water en dat erbij, superlekker fris zomerdrankje!

  xxx heel veel liefs van Anneke…

 4. Ruby schreef:

  Weer een mooi verhaal. Ik ben gek op vlierbloesem siroop alleen koop ik het bij Ikea (ben niet zo handig) en maak ik er soms een hugo van. Ook heerlijk. Zeker met dit mooie weer. Proost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *