Soms loop ik een beetje achter met het bijwerken van mijn recepten. Dan ben ik alweer vol van iets anders en plaats ik dat bijvoorbeeld eerst. Zo vergat ik bijna dit smeersel te delen. Walnotentapenade met zongedroogde tomaatjes.

Voor de opleiding natuurvoeding kregen we de opdracht om een recept voor de hersenen te maken. Soms vind ik het leuk om iets heel nieuws te bedenken maar nu nam ik de makkelijke weg. Ik zocht in het boek van Rineke Dijkinga een receptje op voor de hersenen en het werd dus deze tapenade. Dat walnoten goed zijn voor de hersenen spreekt eigenlijk voor zich, walnoten lijken zelfs op hersenen en zo heeft de natuur dat we bij meer groenten en fruit soorten makkelijk herkenbaar gemaakt. Snij bijvoorbeeld maar eens een wortel in plakjes. Als je naar de plakjes kijken herken je daar het oog in, dus goed voor de ogen.(Van wortelloof kun je trouwens ook een lekker smeersel maken met walnoten.)

Dus als je deze tapenade op een toastje of broodje smeert ben je ook nog lief voor je hersenen. Ik zeg win-win ;).

Walnoottapenade met zongedroogde tomaatjes

Ingrediënten:

  • 100  gram walnoten
  • 5 zongedroogde tomaatjes
  • 2 el zonnebloempitten
  • 5 el walnootolie (of iets meer)
  • 1 el tarwekiemolie
  • 2 el citroensap
  • snufje zout & peper
  • 4 flinke takken basilicum
  • 2 el peterselie

Walnotentapenade met zongedroogde tomaatjes

Bereiding:

Als je eenmaal zelf tapenade hebt gemaakt, koop je nooit meer een kant en klaar tapenade. Dit is namelijk zo makkelijk en zo klaar.

Doe de walnoten samen met de zonnebloempitten in de keukenmachine en maal ze heel kort grof. Voeg vervolgens de in stukjes gesneden tomaatjes toe samen met de basilicum, peterselie, citroensap en olie. Meng nog even kort door. Maak op smaak met zout en peper. Voeg wanneer het te droog is nog wat extra olie toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *