Wereldkankerdag ‘Samen maken we het verschil’

Doodsoorzaak nummer 1

Kanker is doodsoorzaak nummer 1, niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Er zijn meer dan 100 verschillende soorten. Een op de drie Nederlanders krijgt de diagnose kanker. Per jaar zijn dat ruim 100.000 mensen. De meest voorkomende soorten kanker zijn: huidkanker, borstkanker, darmkanker, longkanker en prostaatkanker.*

Slecht nieuws

De internist keek ernstig. “Ik heb slecht nieuws, je hebt de ziekte van Hodgkin.” Ik keek hem aan en begon te huilen, ik had geen idee wat het was maar aan zijn gezicht te zien beloofde het weinig goeds… Het bleek lymfeklierkanker te zijn.
Terwijl mijn leeftijdsgenoten aan het afstuderen waren ging ik op en neer naar het AMC om bestraald te worden. ‘Mantelveldbestraling’ om precies te zijn. Er werd met watervaste viltstift op mijn torso getekend waar de stralingen wel en niet moesten komen. De vitale organen werden zoveel mogelijk afgedekt met loodplaten. Gaandeweg het traject werd mijn huid steeds zwarter, met name in mijn hals en oksels. Tot op heden heb ik nog steeds nauwelijks haargroei onder mijn oksels en ook mijn zweetklieren daar doen niet zo veel. Bestralen heeft zo z’n voordelen.

Kanker is je eigen schuld

Sommige artsen beweren dat kanker ‘je eigen schuld is’. Opgekropte emoties, nare jeugdtrauma’s of een te groot ego zorgen voor een ongezonde kwaadaardige celdeling**. Nu ben ik van mening dat stress, ondermijnende gedachten en trauma’s niet gezond voor je zijn en dat ze je ziek kunnen maken. Maar of kanker nou je eigen schuld is… Dat verklaart niet waarom ook onschuldige baby’s en kleine kinderen kanker krijgen.

Koud zonder haar

Vijf jaar nadat ik was bestraald en ‘schoon’ bevonden haalde ik opgelucht adem. Vijf jaar was de grens, vanaf nu was ik ‘beter’. Helaas bleek de kanker een half jaar na de magische grens toch terug. Net bevallen van een prachtige zoon en aan de chemo, niet echt een roze wolk. Het was koud zonder haar.

Wat is gezond?

Sommige mensen beweren dat de toename van kanker te wijten is aan slechte voeding. Als je je verdiept in ‘gezonde voeding’ lijken onderzoeken elkaar tegen te spreken of onvoldoende onderbouwd. Dat maakt het lastig om ‘gezond’ goed te definiëren. Maar je weet hoogstwaarschijnlijk wel dat ,als je rookt, te veel eet of veel alcohol drinkt, je daar kanker van kan krijgen. Ondanks het feit dat ik geloof in de geneeskracht van voeding ken ik ook mensen die ogenschijnlijk gezond leven en toch kanker krijgen…

Drie maal is scheepsrecht

De derde keer dat ik kanker kreeg was het nog geen ‘echte’ kanker. Het bleek, na uitgebreid onderzoek, een voorstadium. Waarschijnlijk veroorzaakt door de bestraling van twintig jaar geleden. Met voortschrijdend inzicht weet men nu dat ‘mantelveldbestraling’ op de lange termijn erg schadelijk is. Borstkanker, huidkanker en schildklierkanker zijn een aantal vormen die verhoogd voorkomen na een dergelijke therapie. En ik kreeg ‘een voorstadium van borstkanker’ uit het rijtje. Ik nam afscheid van mijn borst en van de kanker to be.

In 2033 is het kankerprobleem opgelost

Soms lijkt het zo uitzichtloos, de toenemende mate waarin mensen kanker krijgen en moeten strijden. Toch is er hoop. Zo zag ik de uitzending van De Wereld Draait Door op 27 januari waarin Rene Bernards, kankeronderzoeker bij het Nederlands Kanker Instituut te gast was. De verwachting is dat in 2033 het ‘kankerprobleem’ is opgelost met behulp van o.a. Google. Obama sprak in zijn ‘State of the Union’ op 12 januari de legendarische woorden: “Voor de geliefden die we allemaal hebben verloren. Voor de families die we nog kunnen redden. Laten we Amerika het land maken dat kanker voor eens en voor altijd verslaat.” Google kan de data ,die tot op heden verzameld zijn, analyseren en daarin schuilt de oplossing voor het ‘kankerprobleem’ (is mijn samenvatting in een notendop). Het klinkt hoopgevend ook al vallen de woorden verdienmodel en geld.

Wereldkankerdag 4 februari 2016

Het is vandaag Wereldkankerdag met als thema ‘Samen maken we het verschil’.  De dag dat ik nog bewuster het leven vier, omdat ik het geluk heb gehad deze ziekte te overwinnen. De dag dat ik stilsta bij hen die afscheid moesten nemen van dit leven en de dag dat ik denk aan een ieder die verwikkeld is in de strijd.
Kankerdag, ik kijk uit naar het moment dat we kunnen zeggen “Dag Kanker!”

 

Bronvermelding:
*   KWF
** De zin van ziekzijn

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *