Zoete aardappelsoep met venkel

De manier om meer groenten te eten is om groenten in huis te hebben. Het klinkt als een open deur maar ik weet uit ervaring dat het wel echt zo werkt. Zoals ik eerder al schreef, vind ik het in de winter over het algemeen lastiger om veel groenten te eten omdat het aanbod beperkter is. Maar de groenten die er zijn hebben als voordeel dat je ze wel langer kunt bewaren zonder dat ze in smaak afnemen. Ik heb daarom standaard altijd wortels, uien, knoflook en zoete aardappels in de garage liggen. Ook al is het geen bleekselderij ‘tijd’ toch heb ik ook vaak een bosje biologische bleekselderij liggen. Samen met prei smaakmakers voor in soep. Zoete aardappel leent zich prima voor soep met tomaten & zonnige soep. Omdat ik een venkelknol had liggen die op moest combineerde ik deze met zoete aardappel. Dat resulteerde in zoete aardappelsoep met venkel.

Zoete aardappels zijn veelzijdig en gezond. Ik maakte er eerder deze frittata mee. Wist je dat zoete aardappels inmiddels ook in Nederland geteeld worden? Ik kocht laatst prachtige exemplaren bij De Hofwinkel. Eigen teelt en super lekker. Het voordeel van deze zoete aardappels is ook nog eens dat je ze niet hoeft te schillen. Biologisch dynamisch met veel liefde geteeld en dat proef je. Later zal ik nog eens wat meer aandacht besteden aan deze bijzondere winkel.

Zowel zoete aardappel als venkel zijn beiden zoetig van smaak. Je moet er van houden. Ik deed er daarom een flinke scheut citroensap bij (je kunt ook een lepel yoghurt toevoegen) en wat chilipeper voor extra pit.

Ingrediënten voor de zoete aardappelsoep met venkel:

  • een venkelknol
  • 350 gram zoete aardappel
  • een ui
  • 1 stengel bleekselderij
  • een liter groentebouillon
  • 1 dikke prei
  • (chili)peper
  • flinke scheut citroensap (sap van een halve citroen)
  • klein beetje olie (olijf of kokos)
  • optioneel wat venkelzaadjes

Bereiding van de zoete aardappelsoep met venkel:

Begin met het schoonmaken en klein snijden van de groenten.
De venkelknol in stukken, de prei in ringen en de bleekselderij in maantjes.
Bewaar het groen van de venkel ter decoratie.
Pel de ui en snipper deze.
Verwarm een pan met dikke bodem op matig vuur en giet de olie erin.
Fruit de ui aan en voeg dan de prei en bleekselderij toe. Bak even mee.
Als je de smaak van de venkel nog extra wil benadrukken kun je ook wat venkelzaadjes meebakken.
Voeg vervolgens de venkel en zoete aardappel toe en bak even mee.
Giet dan de bouillon bij de groenten en laat het geheel in een minuut of twintig gaar worden.

Wanneer de groenten gaar zijn zet je de staafmixer in de soep. Maak het zo fijn als je zelf lekker vindt.
Giet dan het citroensap erbij en maak op smaak met de (chili) peper en misschien nog een beetje zout.
Is de soep te dik dan kun je nog wat water of bouillon toevoegen. (Hoe dik de soep wordt ligt aan de zoete aardappel, dat kan verschillen heb ik gemerkt.)
Snijd als laatste het groen van de venkelknol fijn en gebruik dit ter decoratie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *