Zwarte bonen brownies, zacht en smeuïg

Als je me al een tijdje volgt weet je dat ik gek ben op ‘gezonde’ baksels. Ik verstop graag groente of fruit. Peulvruchten zijn ook super veelzijdig. Zo maakte ik al een heerlijk taartje van boterbonen en blondies van kikkererwten en nu dan een recept voor zwarte bonen brownies.

Lieve vrienden (die op onze hond passen tijdens ons verblijf in Tokio) kwamen laatst een kopje koffie/thee drinken. Ik serveerde er deze zwarte bonen brownies bij en liet ze raden naar het geheime ingrediënt. De bonen werden niet geraden maar de brownies vielen wel heel erg in de smaak. Zo zie je maar dat verantwoord ook gewoon heel erg lekker kan zijn. Zwarte bonen bevatten veel ijzer, er wordt zelfs gezegd dat 100 gram zwarte bonen meer ijzer levert dan 100 gram biefstuk. Ik geloof het direct. Het is een mooi excuus om chocolade brownies te eten!

Ingrediënten voor de zwarte bonen  brownies (1o stuks):

  • 1 blik of pot zwarte bonen (uitlek gewicht 240 gram) of zelf gekookt
  • 100 gram roomboter (of kokosolie)
  • 2 eieren
  • 35 gram cacao
  • 50 ml kokosbloesemstroop (of een ander zoetmiddel naar keuze)
  • eetlepel vanille extract (of wat vanillepoeder)
  • snufje Keltisch zeezout
  • 50 gram walnoten
  • 30 gram pure chocolade (ik gebruikte 85%)

Bereiding van de zwarte bonen  brownies:

Verwarm de oven op 160* graden (hetelucht).

Spoel de bonen af en laat ze goed uitlekken.

Laat de roomboter (of kokosolie) in een pannetje langzaam smelten.

Doe de bonen samen met het cacaopoeder, de vanille, het snufje zout en de kokosbloesemstroop in een keukenmachine. Voeg dan de eieren toe. Laat even kort mengen tot een egaal geheel. Voeg dan voorzichtig de boter toe (zorg ervoor dat de boter niet te heet is ander stolt het ei). Proef het beslag en doe er eventueel nog wat kokosbloesemstroop bij als je het niet zoet genoeg vindt.

Hak de walnoten en de chocolade.
Voeg de helft van de walnoten en alle chocolade toe aan het deeg en roer het even door.
Bekleed een cakevorm met bakpapier en stort het beslag in de vorm. Bestrooi met de rest van de walnoten.

Bak de brownies in ongeveer 30-35 minuten gaar.
Laat ze afkoelen in de vorm. Haal de plak koek uit de vorm. Snijd dan in brownie blokjes.
Bewaar de brownie vervolgens in de koelkast.
Even bewaren doet de smaak veel goed, dan wordt de chocoladesmaak nog iets intenser en de brownie nog wat zachter van textuur, bijna ‘fudge achtig’. Mmmm…

zwarte bonen brownies close

 

zwarte bonen brownies

* Mijn oven is vrij warm, iedere oven is anders dus het kan best zijn dat jij de brownies op bijvoorbeeld 170 graden moet bakken. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.